Olha Sztefanisina ukrán kormányfőhelyettes szerdán arról beszélt videókapcsolaton keresztül az olasz szenátusban, hogy hazájában az orosz hadsereg súlyos háborús bűnöket követett el.

Az Európa és az euroatlanti integráció ügyeiért felelős ukrán miniszter időnként aprólékosan részletezve azt állította, hogy orosz katonák nemi erőszakot követnek el ukrán nők ellen akár gyermekeik szeme láttára és gyerekeket erőszakolnak meg anyjuk előtt, számolt be róla a magyar állami hírügynökség, az MTI, amit a 168 szemlézett.

„Ez nem csak fájdalomokozásról szól, hanem megalázásról, az ellenállás megtöréséről” – panaszolta Olha Sztefanisina, kijelentve, hogy “ez Oroszország”.

Hangsúlyozta, hogy ezekért a jogsértésekért nem egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség. „Az orosz hadsereg igazi arcát látjuk” – hangoztatta.

Azt állította továbbá, hogy ukrán civileket gyilkolnak meg és bántalmaznak, gyermekeket pedig elhurcolnak.
„Az egyedüli dolog, ami nem érdekli az orosz katonákat, az az emberek élete” – jelentette ki Sztefanisina a római szenátus emberi jogi bizottságának ülésén, erőteljesebb nemzetközi fellépést sürgetve az orosz agresszióval szemben.

„Tudom, hogy számos ország próbál jót látni az oroszokban. Mindannyian szeretnénk a jóra összpontosítani. De sajnos, csak a legrosszabbat látjuk, olyan dolgokat, amelyeket 48 nappal korábban el sem tudtunk képzelni” – tette hozzá az ukrán kormányfőhelyettes.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet