Joe Biden amerikai elnök szerint Putyin azért vádolta meg Ukrajnát azzal, hogy biológiai és vegyi fegyverek használatával, mert maga tervezi bevetni őket.

Korábban az orosz védelmi minisztérium bizonyítékok nélkül azt állította, Ukrajna vegyi fegyvert akar bevetni a saját népe ellen, hogy aztán Oroszországot vádolja a támadással. Joe Biden amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azért hozta fel ezeket a vádakat, mert maga tervezi a támadást, írjaSzeretlek MagyarországThe Guardian nyomán. 

Hamisak azok az orosz vádak, amelyek szerint Kijev biológiai és vegyi fegyverekkel rendelkezik, és azt mutatják, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök maga is fontolgatja ezek bevetését az Ukrajna elleni háborújában

– fogalmazott Biden, és azt is hozzátette, Amerikának nincsenek biológiai vagy vegyi fegyverei Európa területén. 

Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója arra figyelmeztette Nyikolaj Patrusevt, az orosz Biztonsági Tanács titkárát, hogy bármilyen vegyi vagy biológiai fegyver használata a háború során komoly következményekkel fog járni. Ennek részleteit nem osztotta meg a Fehér Ház. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben, a másodikról ebben, a harmadikról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet