Vlagyimir Putyin elnök eddig – többek között – Ukrajna nácitlanításáról beszélt, a Kreml most konkrét követelésekkel állt elő. Ha ezeket teljesíti Ukrajna, véget érhet a háború, mondják.

A nyugati szankciókkal szintén sújtott Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be azt a négy konkrét kérést, aminek teljesülése esetén Oroszország hajlandó befejezni a támadást, írta meg a Reuters.

A nyugati szankciókkal szintén sújtott Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be azt a négy konkrét kérést, aminek teljesülése esetén Oroszország hajlandó befejezni a támadást.

A nyugati szankciókkal szintén sújtott Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be azt a négy konkrét kérést, aminek teljesülése esetén Oroszország hajlandó befejezni a támadást.

Moszkva a következőket kéri:

  • Ukrajna ismerje el a Krím félszigetet Oroszország részeként. Ezt a területet Putyinék 2014-ben annektálták, vérontás nélkül vonultak be, majd egy elcsalt népszavazással jelentették ki, hogy a helyiek Oroszországhoz kívánnak csatlakozni. Ukrajna és a világ számos országa nem ismerte el a területszerzést azóta sem.
  • Kijev ismerje el a Luhanszki valamint a Donyecki Népköztársaságot, mint önálló állam. Ez szintén komoly területi követelés, nemcsak az egykori szakadár területeket foglalja magában, hanem a két ukrán megye teljes területét. A két ország valójában nem lenne önálló, Moszkva vazallus-államairól van szó, az itt harcoló szakadárok 2014 óta élvezik Moszkva támogatását.
  • Ukrajna foglalja alkotmányba, hogy semleges lesz, és hogy nem csatlakozik a NATO-hoz, sem az EU-hoz (sőt, egyik blokkhoz sem). A Volodimir Zelenszkij elnök által beadott uniós csatlakozási kérelemnek nem lett volna politikai realitása, a Reuters pedig már tegnap arról írt, az ukránok számára elfogadható a semleges státusz felvétele. Putyin eddig Ukrajna demilitarizálásról is beszélt, de a követelések között ez konkrétan nem szerepel. Ennek oka a Kreml szerint, hogy Ukrajna katonai leszerelése éppen folyamatban van.

Kapcsolódó cikk

Ukrajna azonnal tegye le a fegyvert, fejezze be a katonai műveleteket.

Oroszországnak nem lesznek további területi követelései

Ez a négy lépés ahhoz szükséges, hogy tűzszünet lépjen életbe, de a béketárgyalások alapját is képezi.

Peszkov azt mondta, hogy Moszkvának nem lesznek további területi követelései. Ukrajna “nácitlanítása” nem került elő, pedig Putyin a támadás egyik céljaként jelölte meg, szerinte ugyanis az ukrán kormányban nácik vannak.

Arról ugyanakkor egyelőre nincs szó, milyen garanciák mellett jöhet létre a megegyezés.

A hétfői napon is folytatódtak a tárgyalások, immáron ez volt a harmadik (az elsőről ebben a cikkünkben, a másodikról pedig ebben a cikkünkben írtunk részletesen).

A Reutersnak az ukrán fél diplomatikusan annyit mondott a tárgyalásokat követőn, hogy apró előrelépés történt, de nem részletezte azokat. A folyamatos tárgyalások ellenére (a mai volt a harmadik forduló a háború kitörése óta) a hétvégén nem sikerült fenntartani az ideiglenesen fegyvernyugvást, hogy több száz ezer civilt evakuáljanak az oroszok által támadott városokból. Sőt, az oroszok menekülő civilekre is lőttek, több ártatlan is életét vesztette.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet