Folyamatos ágyúzással és rakétatámadással néz szembe Mariupol, az ukrán településen csak becsülni tudják a halottak számát.

Mariupolnak kiemelt stratégiai jelentősége van, ugyanis a szárazföldön köti össze Oroszországot a Krím-félszigettel. Ha az orosz hadsereg el tudná foglalni a várost, egy szárazföldi folyosót csatolnának az országhoz a tengerparton. Mariupolt február 24-e óta napi szinten támadták, írjaSzeretlek Magyarország.

Március 2-án a támadások fokozódtak. Éjjel már áram sem volt és több helyen a vizet is elvágták. Szerhi Orlov alpolgármester elmondása alapján a várost egész nap ágyúval és rakétákkal bombázták, az egyik kerületet “eltörölték a föld színéről”. Úgy tűnik, az orosz csapatok addig lőnek, amíg mindent megsemmisítenek. A város külső részein utcai harcokról is beszámoltak. 

Az áldozatok számáról csak becslések vannak, az alpolgármester szerint a támadások intenzitása miatt nem tudták összeszedni a halottaikat, de százak eshettek el. 

Az oroszok intenzív fellépését az ukrán légvédelmének gyengülése magyarázhatja. Az okok közé sorolható az is, hogy az oroszok úgy döntöttek, nincsenek tekintettel a civil áldozatokra. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk korábban. A források szerint az orosz katonáknak fogyóban van az élelme, és a logisztikai problémák következtében lelassult az orosz hadikonvoj előrenyomulása.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet