Egyelőre nem tudni, hány halálos áldozata van a Mariupolban található szülészetre intézett bombatámadásnak.

Mariupol polgármestere nem érti, miért bombáznak gyerekkórházat

Szerdán délután elsöprő erejű orosz bombatámadás érte a Fekete-tenger partján lévő ukrán kikötőváros, Mariupol 2-es számú szülészeti klinikáját és a vele egybeépült gyerekkórházat, írta meg a 444.

A támadásról több videó is megjelent az ukrán közösségi médiában, szemtanúk szerint vajúdó nők és gyerekek is a romok alá szorultak. Egyelőre nem tudni pontosan, hány halálos áldozata és sérültje van a támadásnak, de annyi biztos, hogy az épületek használhatatlanná váltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szörnyűségnek nevezte a támadást, és a nyugati vezetők fejére olvasta, hogy cinkosok a terror figyelmen kívül hagyásában, és az, hogy még mindig nem vezetett be a NATO légtérzárat Ukrajna fölött a hasonló támadások megakadályozására, azt bizonyítja, hogy a nyugati vezetőkből kiveszik az emberség.

Kapcsolódó cikk

Szerhij Orlov, Mariupol polgármestere a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, nem is érti, hogy lehetséges gyerekkórházat bombázni, ahogy a kórházból a bombázás idején menekülők sem hitték, hogy ilyesmi megtörténhet.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt írta a Twitteren, „kevés romlottabb dolog létezik a világon, mint a sebezhető és védtelen emberek megtámadása”, és hozzátette, hogy országa új módokat keres arra, hogyan védhetné meg Ukrajnát a hasonló támadásoktól, és vonhatná felelősségre Vlagyimir Putyint szörnyű bűneiért.

Az orosz megszállók tüzérségi csapást mértek a mariupoli 2-es számú szülészetre. Szemtanúk szerint a szülészet megsemmisült, sok a sebesült és halott nő. Oroszok, a pokolban fogtok égni

– írta a Facebookon Vjacseszlav Abroszkin, az ukrán országos rendőrfőnök helyettese.

Orosz-Ukrán Háború Mariupol Szülészet Bombázás3
/ Fotó: Jevhen Maloletka / Mti / Ap

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter a nácik dél-angliai bombázásaihoz hasonlította az ukrán városokat ért orosz légicsapásokat.

Orosz-Ukrán Háború Mariupol Szülészet Bombázás2
/ Fotó: Jevhen Maloletka / Mti / Ap

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szintén elítélte a bombázást, is kiemelte, hogy az egészségügyi intézmények ellen elkövetett bombatámadások egész régiókat fosztanak meg az egészségügyi ellátástól. A WHO eddig 18, ukrán egészségügyi intézményt ért támadásról tud.

Akkora a pusztítás Mariupolban, hogy műholdról is jól látszik

A délkelet-ukrajnai Mariupol több napja tartó ostromában legalább 1300 ember halt meg, közölte Petr Andriuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója az UNIAN ukrán ügynökséggel szerda este. Korábban Szergej Orlov, a város alpolgármestere azt mondta, hogy a valós szám akár három, négyszer több lehet. Mint beszámoltunk róla ebben a cikkben, annyira folyamatos a támadás a városra, hogy megszámolni sem tudják az elhunytakat.

A folyamatos ostrom alatt szerdára elvonultak a felhők Mariupol fölül, így a Maxar cég újabb műholdfelvételekkel jelentkezett, amik jól mutatják, mekkora pusztítást végzett az orosz bombázás az eredetileg közel 450 ezres városban.
Orosz-Ukrán Háború Mariupol Műholdkép4
/ Fotó: Maxar Technologies / Ap / Mti
Orosz-Ukrán Háború Mariupol Műholdkép2
/ Fotó: Maxar Technologies / Ap / Mti
Orosz-Ukrán Háború Mariupol Műholdkép
/ Fotó: Maxar Technologies / Ap / Mti
A helyi idő szerint szerdán 10.16-kor készült felvételeken jól látszik, ahogy Mariupol belvárosában lakóépületek, illetve többek között egy bevásárlóközpont is súlyos károkat szenvedett.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet