Volodimir Zelenszkij ukrán elnök maga is azt nyilatkozta, hogy "a helyzet nagyon nehéz Mariupolban".

Pavlo Kirijenko, a Donyecki terület ukrán kormányzója szerint az orosz támadások lényegében „eltörölték a föld színéről” Mariupol kikötővárosát, melyet azonban szórványosan még mindig védenek az ukrán csapatok.

“Az ellenség elfoglalhatja a földet, amelyen Mariupol állt, de a várost az Orosz Föderáció eltörölte a föld színéről, és ezt a rombolást soha nem lesznek képesek helyreállítani” – mondta.
“Védelmezőink továbbra is bátran harcolnak, és tartják Mariupolt” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikk

A Reuters szombaton arról számolt be, hogy az orosz hírek szerint „megtisztították” a várost, amelynek a háború előtt több mint 431 ezer lakosa volt. Oroszország állítását, miszerint már csak maroknyian védik a várost, ez idáig nem lehetett független forrásból megerősíteni.

„A helyzet nagyon nehéz Mariupolban” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ukrajinszka Pravda hírportálnak. 

„Katonáink el vannak zárva, a sebesültek is el vannak zárva. Humanitárius válság alakult ki” – tette hozzá.

Mariupolban hetek óta nincs sem áram, sem pedig víz és fűtés, az élelmiszer-ellátás megszűnt, a civil lakosság kimentése pedig ellehetetlenült a folyamatos harcok miatt.

Mariupol lenne az első nagyobb ukrán város, amely orosz ellenőrzés alá kerülhet a hat hete tartó háborúban. A város elestével ellenőrzésük alá vonnák az Azovi-tenger partvidékét is, és szárazföldi hídként szolgálnának Kelet-Ukrajna és a Krím között – írta a Newsmax.

Az ENSZ továbbra azon dolgozik, hogy humanitárius folyosókat nyisson a menekültek számára, mivel feltételezhetően még mindig mintegy 100 ezer ukrán tartózkodik a harci övezetben.

„1932 civil áldozatról tudunk eddig, köztük több mint 150 gyermek. Ennek véget kell vetni” – mondta Martin Griffiths, az ENSZ emberi ügyekért felelős főtitkárhelyettese és sürgősségi segélykoordinátora.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet