Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a háború okozta menekülthullám fokozhatja a koronavírus terjedését.

Az orosz-ukrán háború február 24-ei kirobbanása óta milliók kényszerültek országuk elhagyására. Bár sokan csak átutaznak az országokon, és sokan azt tervezik, rövidesen visszamennek Ukrajnába, a menekültek növekvő száma hozzájárulhat a koronavírus gyors terjedéséhez, írja az Egészségkalauz.

Az Egészségügyi Világszervezet kiemelte, hogy Ukrajnára alacsony átoltottság és magas halálozási arány jellemző. A koronavírust a menekültek és az őket segítő szervezetek is másodlagos kérdésnek tartják. 

Ennél a lengyelországi határátkelőnél egészen biztosan nem prioritás a koronavírus. Nem elsődleges sem nekünk, sem az érkező menekülteknek. Többnyire hipotermiás kisgyerekeket és sürgős eseteket látunk el, hogy az emberek tudják folytatni az útjukat

– mondta a Városi Kereső- és Mentőküldetés nevű szervezet francia vezetője, Jean-Claude Cordeau.

A magyar virológusok szerint hazánk magas átoltottsága miatt az érkezők nem jelentenek nagy kockázatot a járvány tekintetében. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben, a másodikról ebben, a harmadikról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet