Ha a fronton aktív nyugati katonák is megjelennek az ukránok oldalán, Oroszország azt állíthatja, Nagy-Britannia és ezzel együtt a NATO is belépett a háborúba.

Blikk brit sajtóértesülésekre hivatkozó cikke szerint négy brit katona – köztük egy a Királynő Testőrségében is szolgál –, engedély nélkül távozott, hogy részt vegyen az orosz-ukrán háborúban. 

A katonák távozása nagy aggodalmat keltett a brit védelmi minisztériumban, a NATO-országok hivatalosan szolgálatot teljesítő katonáinak tilos a háborúhoz csatlakoznia. Ez azért van, mert ha az orosz hadsereg aktív nyugati katonákat lát a fronton ellenük harcolni, úgy értékelhetik, az országuk belépett a háborúba, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. A brit védelmi minisztérium azon dolgozik, hogy visszahozzák a szökevény katonákat, akár börtönbüntetést is kaphatnak felelőtlenségükért. 

Az orosz-ukrán háború kezdetén Vlagyimir Putyin közölte, “aki fontolóra veszi, hogy kívülről beavatkozik a hadműveletébe, súlyos következményekkel kell szembenéznie, olyanokkal, amelyek még történelemben nem történtek”. Később pedig készenlétbe helyezte a nukleáris erőit. Az európai államok úgy döntöttek, aktív haderővel nem, de fegyverekkel támogatják Ukrajnát, emellett Oroszország ellen gazdasági szankciókat vezetnek be. Putyin ezutóbbiról azt mondta, “felérnek egy hadüzenettel”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet