Oroszország ENSZ-nagykövet-helyettese, Dmitrij Poljanszkij kijelentette, Oroszország fenntartja a jogot, hogy nukleáris fegyvereket vessen be, ha a NATO provokálja őket.

Dmitrij PoljanszkijSky News-nak adott interjút, melyben arról kérdezték a véleményét, hogy Vlagyimir Putyin többször is atomháborúval fenyegetőzött.

Ha Oroszországot provokálja a NATO, vagy ha Oroszországot megtámadja a NATO, hát nem tudom... Atomhatalom vagyunk, miért ne?

– fogalmazott az ENSZ-nagykövet-helyettes. 

Az orosz elnök kijelentéseinek helyességéről is kérdezték, amire ezt válaszolta: „Nem hiszem, hogy helyes dolog lenne. De az sem helyes, hogy Oroszországot fenyegetik, és megpróbálnak beavatkozni az ügyeibe. Szóval, amikor egy atomhatalommal van dolgod, természetesen számolnod kell a viselkedésed minden lehetséges kimenetelével.”

Az orosz-ukrán háború kezdetén Vlagyimir Putyin közölte, “aki fontolóra veszi, hogy kívülről beavatkozik a hadműveletébe, súlyos következményekkel kell szembenéznie, olyanokkal, amelyek még történelemben nem történtek”. Később pedig készenlétbe helyezte a nukleáris erőit. Az európai államok úgy döntöttek, aktív haderővel nem, de fegyverekkel támogatják Ukrajnát, emellett Oroszország ellen gazdasági szankciókat vezetnek be. Putyin ezutóbbiról azt mondta, “felérnek egy hadüzenettel”. Oroszország azóta többször fenyegetőzött nukleáris erejével, legutóbb Dimitrij Peszkov, a Kreml szóvivője volt az, aki többszöri kérdés után sem zárkózott el a lehetőségtől, hogy az ország atomfegyvert vessen be a jövőben.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet