Úgy véli, nem amerikai szemmel kell nézni ezt a konfliktust.

„A baloldal a háború oldalán áll – akkor is, ha ezt nem tudja” – ezzel a felütéssel kezdődik Orbán Viktor írása, amit a Facebookra posztolt, tőle egyébként ez a műfaj, a facebookos magyarázó-elemző írások műfaja viszonylag szokatlannak számít, írta meg a Telex.

Orbán szerint amit a baloldal mond, az belevisz bennünket a háborúba. „Katonát küldeni az azt jelenti, hogy részesei leszünk egy háborúnak. Fegyvert küldeni az azt jelenti, hogy akinek szállítunk, az lehet, hogy majd örülni fog”, „de akivel szemben azt a fegyvert használják, annak az ellenségei leszünk, a Jóisten tudja pontosan, mennyi ideig” – írja anélkül, hogy Oroszországot és Putyint megnevezné.
Szerinte ha Magyarországon át szállítják a fegyvert Kárpátaljára, „ezzel katonai célponttá alakítanánk az éppen Kárpátalján áthaladó konvojt – egy olyan helyen, ahol még nincs is háború –, az azt jelenti, hogy mi vittük oda”, „mi provokáltuk oda a háborút.”

Kapcsolódó cikk

„Észnél kell lenni, nem lehet össze-vissza beszélni, nem lehet össze-vissza javaslatokat tenni, és nem lehet a nyugati barátainknak szívességet tenni egy-egy nyilatkozattal. Ez nem ennek az ideje. Itt most Magyarország érdekei mellett kell kiállni.
Most nem amerikai szemmel kell nézni ezt a konfliktust, meg nem francia, meg nem német szemüvegen keresztül, ezt magyar szemmel kell nézni.
És magyar szemmel nézve ebben a konfliktusban a legfontosabb a magyarok békéje és biztonsága. Ehhez ki kell maradni a háborúból, és ezért a baloldalnak a háborúba sodró javaslatainak ellen kell tudni állni. El kell engedni a fülünk mellett, vagy határozottan ellent kell mondani” – zárul az írás.

Orbán Viktor egyébként többször is ellátogatott a magyar-ukrán határra, és többször is hangsúlyozta, hogy minden támogatást megad a szomszédos országnak, de fegyvert nem tud biztosítani. Mindazonáltal a Fidesz több, fontos szankciót is megszavazott Oroszországgal szemben.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet