Egyre erősödnek a félelmek, hogy az orosz hadsereg a különösen pusztító erejű termobárikus fegyvert, vagy másnéven vákuumbombát használ a háborúban.

The Guardian cikke az amerikai ukrán nagykövet bejelentése alapján arról ír, hogy az orosz hadsereg vákuumbombákat is bevethet a harcok során. A fegyver rendkívül veszélyes, a becsapódás helyén elszívja az oxigént a levegőből, ezzel még magasabb hőmérsékletű robbanást hoz létre.

A vákuumbombák ukrajnai használatát még nem erősítették meg, de a felvételeken látható termobárikus rakétavető. Dr. Marcus Hellyer ausztrál elemző szerint csak “idő kérdése” a fegyverek használata, ami bevett szokás az orosz hadseregben. 

https://twitter.com/boolivardmusic/status/1498442609794199557?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1498442609794199557%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.szeretlekmagyarorszag.hu%2Ftudomany%2Folyan-bombat-hasznalnak-az-oroszok-ami-egyszeruen-elporlasztja-az-emberi-testet%2F

A termobárikus bomba egy kétlépcsős fegyver, ami a becsapódás után vákuumot hoz létre és elszívja a levegőt a környékről. A robbanáshullám jelentősen tovább tart, és a pusztítás is nagyobb, egyszerűen elporlasztja az emberi testet, és kiszívja a levegőt az emberek tüdejéből. 

Hellyer szerint az orosz erők most védelmi pozíciók lerombolására használja a rakétáit, de elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben lakott területek ellen is bevetik, ami különösen nagy pusztítást jelentene.

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben, a másodikról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban. A források szerint az orosz katonáknak fogyóban van az élelme, és a logisztikai problémák következtében lelassult az orosz hadikonvoj előrenyomulása.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet