Készültségbe helyezték az orosz ítéletnap-repülőket, amelyek egy esetleges nukleáris támadás idején is működőképesek maradnak.

Blikk cikke szerint nemrégiben 2001. szeptember 11-e óta először az amerikaiak is gyakorlatoztak a Doomsday névre keresztelt ítéletnap-repülőjükkel. Ezek a gépek egyszerre menedékként és harcálláspontként szolgálnak egy nukleáris támadás során. 

A digiális eszközök helyett analóg berendezésekkel van felszerelve, 65 parabolaantennájának köszönhetően hajókkal, tengeralattjárókkal, repülőgépekkel tud kommunikálni. A gépen hosszú ideig kitartó víz- és élelmiszerkészlet található, és mivel a levegőben is tankolható, akár egy hétig is a levegőben tud maradni. 

Az oroszok ítéletnap-repülőiről kevesebbet tudni, az ilyen típusú gépekre a NATO a Maxdome kódnevet használja. Az információk szerint összesen négy darab készült belőlük, 2021-ben háromra becsülték az aktív gépek számát. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben, a másodikról ebben, a harmadikról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet