Az ukrán védelmi források szerint több száz orosz katona állt át az ukránok oldalára, és megalapították az Oroszország Szabadság Légióját.

Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte a Telegramon, hogy az általuk „Oroszország Szabadság Légiónak” nevezett „első önkéntesek” már megkezdték a kiképzést, írjaDaily Star.

A Bagnet orosz nyelvű ukrán híroldal arról számolt be, hogy a légióhoz való csatlakozás önkéntes, az orosz hadifoglyoknak írásban kell jelentkezniük, és szigorú biztonsági átvilágításon kell átmenniük, mielőtt csatlakozhatnak.

Az orosz közösségi médiában terjedő videoklipben, ami a bejelentést kísérte, olyan férfiak láthatók, akik azt állították, hogy az orosz fegyveres erők tagjai a Donbász régióból, és az északkeleti Szumiba küldték őket. Állításuk szerint az orosz védelmi minisztériumnak “fogalma sincs arról, róluk, vagy arról, mit keresnek ott”.

Az orosz dezinformációnak köszönhetően gyakran az orosz katonák maguk sem tudják, hogy háborúba küldik őket. Oroszországban illegálissá tették, hogy valaki háborúként hivatkozzon az ukrajnai eseményekre, csupán a különleges hadművelet kifejezést szabad használni. Több orosz hadifogoly is arról számolt be, hogy nekik azt mondták, csak egyszerű hadgyakorlatra mennek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet