A fogságba esett katonák sírva mesélik el, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy háborúba küldik őket, és kényszerítették őket a hadműveletre.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat videójában az elfogott orosz katonák beszélnek a tapasztalataikról. Ahogy a Szeretlek Magyarország is kiemelte, a katonák azt sem értik, mire jó Oroszországnak a háború.

A fiatal és sérült katonák azt állítják, kényszerítették őket, és azt mondták nekik, ha megtagadják a szolgálatot, az állam ellenségeivé válnak. “Bedobtak minket ágyútölteléknek”– tette hozzá az egyikük.  

Békés embereket ölünk meg. Ez nem a mi háborúnk. Anyák, feleségek, szedjétek össze a férjeiteket. Nincs miért itt lennünk

 – mondta egy másik. 

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte, Ukrajna nem akar harcolni, de megbünteti azt, aki háborúzni érkezik az országba. A vezetők felajánlották a katonák anyáinak, hogy átadják nekik a hadifoglyokat, ha eljönnek értük Kijevbe. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk korábban. A források szerint az orosz katonáknak fogyóban van az élelme, és a logisztikai problémák következtében lelassult az orosz hadikonvoj előrenyomulása.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet