Fordulat az orosz-ukrán háború apropóján magyar tekintetben.

Az Európai Parlament állásfoglalást fogad el az orosz agresszióval szemben a mai plenáris ülésen, és a módosító javaslatok között több olyan is volt, amelyek magyar ügyeket is érintenek.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szúrta ki, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői ezek közül többet meg is szavaztak.

Az egyik ilyen módosítás ezt írja:

haladéktalanul tiltsák be az orosz ellenőrzés alatt álló alapok és bankok, például a Nemzetközi Beruházási Bank unióbeli működését.

A másik módosítás a paksi bővítésre is vonatkozik: “Szüntessenek be az Oroszországgal a nukleáris területen folytatott minden együttműködést, különösen a Roszatommal és leányvállalataival való együttműködést, így az Oroszországgal a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség keretében folytatott együttműködést, valamint szüntessék meg vagy vonják vissza a Roszatom valamennyi leányvállalatának működési engedélyét.”

Kapcsolódó cikk

Az állásfoglalás szövegében szerepel még egy kitétel, amely a letelepedési kötvényekről szólt: “Az EP felhívja a tagállamokat és a befektetési rendszerek révén tartózkodási engedélyt biztosító szövetséges országokat, hogy vizsgáljanak felül az ilyen tartózkodási jogállással rendelkező minden kedvezményezettet, és vonják vissza a vagyonos orosz magánszemélyek és családtagjaik, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek tartózkodási engedélyeit.”
Ez egyébként csak egy állásfoglalás, a gyakorlatban senkit nem kötelez semmire, de erőteljes politikai váltás ez a kormánytól.

Deutsch Tamás az Atv.hu-nak azt nyilatkozta a kérdésre, hogy megszavazták-e a paksi bővítés leállítását, hogy “Természetesen nem. Ennyi.”

Később egy Facebook-posztban hazugsággal vádolta Ujhelyi Istvánt. Ehhez képest a név szerinti szavazás összesítéséből látszik, hogy a fideszesek megszavazták mindhárom módosító javaslat beemelését a végső állásfoglalásba, majd magát az állásfoglalást is.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet