Miután Vlagyimir Putyin megerősítette a független hírekhez és információkhoz való hozzáférést Oroszországban, a kampányolók a pornóoldalak felé fordultak háborúellenes üzeneteik eljuttatására.

Oroszország a közelmúltban bevezette az álhírekre vonatkozó törvényt, a szövetségi törvények egy csoportját, amely megtiltja az orosz hatóságok által “megbízhatatlannak” tartott információk terjesztését, és amelyet sokan az államkritika ellenőrzésének eszközének látnak, írja a DailyStar.

Akár 15 évig terjedő börtönbüntetés is járhat a katonaságról szóló szándékos “álhírek” terjesztéséért. Ennek leküzdésére Marina Ovsyannikova, egy ukrán digitális marketing cég vezérigazgatója hirdetési felületeket kezdett vásárolni Oroszországban és Fehéroroszországban, az ukrajnai háborúról szóló független hírek terjesztésének érdekében.
Mivel Oroszország álhírekre vonatkozó törvényei megnehezítették a nagyobb webhelyek, például a Google és a Youtube használatát a célra, Ovszjannikova „egy sötétebb birodalomba költözött”. A kampányoló online szerencsejátékos- és pornóoldalakon vásárolt hirdetési felületeket az adománygyűjtő akciókon keresztül gyűjtött pénzből.

Az oldalak jó platformnak bizonyultak a moderálás hiánya, a hatalmas közönség miatt. “Örvendezzünk egy pillanatra azon a képen, hogy Oroszországban az emberek pornóoldalakat látogatnak meg, csak hogy szembesüljenek a meztelen igazsággal az ukrajnai háborúról. Ha bármi megérdemli, hogy “különleges hadműveletnek” nevezzük, ez biztosan.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.