A szakértők szerint az orosz elnöknek három hosszú távú terve van a háború utáni Ukrajnával kapcsolatban. A "radikális" terv Ukrajna mint ország eltüntetése és orosz államokra való felosztása.

A Komszomolszkaja Pravda orosz bulvárlapnak írt cikkben azt írják, hogy az oroszok Ukrajna elleni inváziója a három bejelentett hosszú távú terv egyikét követheti. A cikkben Peter Kulichenko politológus és Sergei Ponomarev, a KP újságírója vitatta meg a három tervet, amelyet a lap szerint Putyin „Ukrajna háború utáni sorsának” tervezhet, írja a Daily Star.

A három terv közül az egyiket “optimistista terv”-nek nevezték el, amely a következő volt: “Ukrajna megtartja a korábbi méretét (levonva Donyeck és Luhanszk területét)”. Ponomarev azt mondta, hogy “első pillantásra” ez volt a legvonzóbb terv, de azt állítja, hogy Ukrajna “nem maradhat egész.”

Kapcsolódó cikk

Ponomarev “realisztikus terve” azt állítja, hogy Ukrajna több részre szakadna. Ezt “a probléma megoldásának legoptimálisabb módjának” nevezte, amelyet egy idő után “NovoOroszországnak” neveznének.

A harmadik lehetőség Ponomarev szerint a “radikális terv” lenne, ami Ukrajna egészének eltünését jelentené. Ez szerinte csak akkor lehetséges, ha az ország összeomlása elérne egy visszafordíthatatlanul kaotikus szintet.

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben, a másodikról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban. A források szerint az orosz katonáknak fogyóban van az élelme, és a logisztikai problémák következtében lelassult az orosz hadikonvoj előrenyomulása.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet