A OneWeb és a SpaceX közötti megállapodás bizalmas.

A OneWeb, a részben a brit kormány tulajdonában lévő magánműholdas cég megállapodást írt alá a SpaceX-szel, Elon Musk, a világ leggazdagabb emberének cégével a műholdak felbocsátásának folytatásáról.

Megfelelő kilövőpartnert keresett, miután Ukrajna megszállását követően a hónap elején felfüggesztette az összes kilövést az orosz űrügynökséggel.
A OneWeb szóvivője szerint a SpaceX-szel kötött megállapodás feltételei bizalmasak.

A OneWeb lépése azt követte, hogy Oroszország a tervezett indítások törlésével fenyegetőzött, és azt követelte, hogy a OneWeb garantálja, műholdait nem használják katonai célokra.

Oroszország azt is követelte a brit kormánytól, hogy válasszon el tulajdonjogától a cégben, amit Kwasi Kwarteng gazdasági miniszter elutasított, aki később azt mondta, hogy a brit kormány támogatta a cég döntését az indulások felfüggesztéséről.

“Oroszországnak Ukrajna illegális és provokálatlan inváziója fényében felülvizsgáljuk részvételünket minden további, orosz együttműködést magában foglaló projektben” – írta a Twitteren, amit a Sky News szemlézett.

Az orosz űrkutatási hivatal nem hajlandó visszafizetni a OneWebnek a szerződött kilövéseket, a nyugati szankciók következtében kialakult “vis maior körülményekre” hivatkozva.

Mint megírtuk ebben a cikkünkben, Elon Musk az elsők között volt az ismert embereket illetően, aki segítette Ukrajnát. Musk a Starlink műholdjait az ország fölé költöztette, így biztosítva internetet a háború sújtotta lakosságnak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.