Felajánlotta a "mariupoli mintára történő megadás" lehetőségét a szeverodonyecki Azot vegyiüzemben körülzárt ukrán erőknek és külföldi zsoldosoknak az orosz védelmi minisztérium kedden.

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője lehetetlennek nevezte, hogy az üzem területén tartózkodó civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják biztonságosan, ahogy azt az ukrán fél kérte. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat – mint mondta –, Kijev parancsára hétfőn felrobbantották, írja a Blikk.

Ehelyett az orosz tábornok azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők az Azotban tartózkodó civilek számára szerdán 8 és 20 óra között Szvatove felé nyitnak humanitárius folyosót a távozáshoz.
Mizincev az ukrán erőknek és a külföldi fegyvereseknek azt tanácsolta, hogy reggel nyolckor hagyjanak fel a harci tevékenységgel, engedjék ki az általuk fogva tartott civileket és tegyék le a fegyvert, amelynek fejében megkímélik az életüket és a hadifoglyokról való bánásmódról rendelkező genfi egyezmény normáinak megfelelően fognak eljárni velük szemben, ahogy az a mariupoli kapituláció esetén is történt. Közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius műveletben történő részvételi készségét a fehér zászló felemelésével jelezheti.

Kapcsolódó cikk

Mizincev szerint a vegyiüzem területén mintegy 500-800 polgári személy tartózkodhatott, akiknek egy része szombaton elkezdett kijönni a létesítményből. Vitalij Kiszeljov, a luhanszki igazságügyi miniszter tanácsadója a Pervij Kanal tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy az Azot területén mintegy 2500 fegyveres lehet, akik közül 500-600 külföldi.

Szeverodonyeckért, a “Luhanszki Népköztársaság” egyik utolsó, még ukrán kézen lévő városának birtoklásáért májusban kezdődtek meg a harcok. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter múlt kedden jelentette be, hogy a lakónegyedek orosz ellenőrzés alá kerültek.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet