Az orosz hadsereg csúcskategóriás, titkoszolgálati információk megszerzésére kifejlesztett kémrobotot vethet be az ukránok elleni harcban.

A Szféra névre keresztelt robotlabdát városi harcokra fejlesztették ki, sokan kinézete miatt a Star Wars-ból ismert BB-8 droidhoz hasonlítják. Egyelőre nem erősítették meg, hogy a kémrobotot bevetették volna Ukrajnában, de a Szférát Szíriában használták már titkosszolgálati információk megszerzésére, írjaBlikk

A robot 360 fokos kilátást biztosító kamerával, LED-fényekkel, mikrofonnal és rádiójeladóval szerelték fel. Az eszköz így alkalmas arra, hogy akár éjszaka is, a harctér közepéről készítsen hang- és videófelvételeket. 

Orosz Ukran Haboru Szfera Robotlabda Kemrobot 1

A Szféra -20 és +45 celsius-fok között is működőképes, 50 méteres távolságba képes adatokat küldeni. A körülbelül 8,3 milliárd forintot érő kémrendszer tökéletesen bevethető utcai harcokban. 

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben, a másodikról ebben, a harmadikról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet