Németország két állama is megszavazta a törvényt, miszerint pénzbírsággal és börtönnel büntethetők azok, akik nyilvánosan támogatják az orosz agressziót.

A németországi Alsó-Szászországban és Bajorországban a polgárok nem használhatják nyilvánosan a “Z” betűt, amely a háború alatt az orosz hadsereg által használt szimbólummá vált . A Moscow Times szerint mindenki, aki tüntetéseken használja fel a szimbólumot, vagy nyilvánosan bemutatja autókon vagy épületeken, pénzbírsággal vagy akár három év börtönnel is sújtható, írja a Newsweek.

Számomra érthetetlen, hogy ezt a "Z" jelet hogyan használhatták hazánkban ennek a bűncselekménynek a megbocsátására

– mondta Boris Pistorius, Alsó-Szászország belügyminisztere.

Azoknak a szimpatizánsoknak, akik az orosz erők „Z” jelképét használják Bajorországban, tudniuk kell, hogy büntetőeljárás alá vonhatók bűncselekmények jóváhagyása miatt

 – jelentette ki Georg Eisenreich bajor igazságügyi miniszter is.

Emellett a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn azt mondta, hogy a szimbólum megjelenítése hamarosan az egész országban büntethetővé válhat.

Vlagyimir Putyin február 24-én hajnalban rendelte el az Ukrajna elleni támadást. Az Európai Unió több állama is hadi eszközökkel segíti az ukránokat, Orbán Viktor kijelentette, Magyarországnak nincsen nélkülözhető fegyvere a szomszédos ország számára. A háborúban már kárpátaljai magyar katonák is elestek. Az első orosz-ukrán béketárgyalásról ebben, a másodikról ebben, a harmadikról pedig ebben a cikkünkben írtunk korábban.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet