1000 eurós fizetést ígér Oroszország.
Oroszország listát állított össze a szíriai hadsereg és a szövetséges milíciák 40 ezer olyan harcosáról, aki hajlandó harcolni Ukrajnában – állította kedden egy angliai székhelyű szíriai aktivistahálózat az MTI szerint.
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a Kreml március 11-én bejelentette, hogy önkénteseket, köztük szíriaiakat is szívesen lát, hogy az orosz hadsereg oldalán harcoljanak Ukrajnában, amelyet február 24-e óta támad az orosz hadsereg.

A Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező OSDH szerint orosz tisztek a szíriai hadsereggel és a szövetséges milíciákkal együttműködve toborzóirodákat nyitottak a damaszkuszi rezsim által ellenőrzött területeken.

„Eddig több mint negyvenezer szíriai jelentkezett, hogy Oroszország oldalán harcoljon Ukrajnában” – mondta Rámi Abdurrahmán, az OSDH vezetője. Hozzátette, hogy a 2015-ös orosz beavatkozás részeként Szíriába telepített tisztek eddig 22 ezer fő jelentkezését fogadták el.

Ezek a harcosok vagy a szíriai reguláris hadsereg kötelékéből vagy az oroszok által kiképzett, rezsimpárti milíciákból kerülnek ki, és van tapasztalatuk a városi harcban.

Kapcsolódó cikk

Egy olyan országban, ahol a katonák havi 13 és 32 euró között keresnek, Oroszország 1100 dolláros (1000 eurós) fizetést ígér nekik az ukrajnai harcért, állítja a szíriai aktivistahálózat.

Ugyanezen forrás szerint megsérülésük esetén 7700 dolláros kártérítésre is jogosultak, míg családjuk 16,5 ezer dollárt kap, ha harc közben halnak meg. Legalább további tizennyolcezer embert a sejtelmes Wagner-csoport, a Kremlhez kötődő orosz zsoldoscsapat irányítása alá helyeznek, állítja az OSDH.

Egy szíriai kormánytisztviselő tagadta, hogy létezne ilyen toborzási kampány. Omar Rahmun, a szíriai nemzeti megbékélési bizottság képviseletében az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, eddig egyetlen nevet, egyetlen katonát sem regisztráltak, és senki sem ment Oroszországba, hogy Ukrajnában harcoljon.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet