Várhatóan újabb tárgyalásra kerülhet sor.

Március 3-án, csütörtökön folytatódott a tárgyalás orosz és ukrán tisztviselők között Fehéroroszországban, jelentette be az ukrán elnök tanácsadója. Ukrajna remélte, hogy a tárgyalások tűzszünettel végződhetnek, számolt be a Sky News. Mihajlo Podoljak a Twitter-oldalán számolt be arról, hogy elkezdődött a tárgyalás az orosz képviselőkkel. Felsorolta a napirenden lévő legfontosabb kérdéseket:

  • Azonnali tűzszünet.
  • Fegyverszünet.
  • Humanitárius folyosók létesítése a civilek evakuálására a lerombolt vagy folyamatosan tűz alatt álló falvakból és városokból.

Első körben hétfőn ültek le a felek, a tűzszünet elérése lett volna a cél, de az ukránok szerint az oroszok feltételei elfogadhatatlanok voltak. Az oroszok akkor azt mondták, találtak olyan közös pontokat, melyekben eredményt lehet elérni.

De mi történt a második tárgyaláson? Az eddig megjelent információk alapján a következő részletek derültek ki az ukrán és az orosz fél második tárgyalásáról:
  • Az ukrán fél szerint nem úgy alakultak a tárgyalások, ahogy várták, de legalább abban sikerült megegyezni, hogy mihamarabb folytatják azokat, illetve beszéltek a háború humanitárius oldaláról is, hiszen számos ukrán várost körbekerítettek az orosz haderők.
  • Ennek értelmében a két fél közösen biztosít menekülő útvonalakat a békés civileknek, és gyógyszert, illetve élelmiszert szállítanak azokra a helyekre, ahol a legdurvább összecsapások folynak.
  • Az ukránok azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a szemben álló felek tűzszünetet kötnek a civilek evakuációjának idejére.
A tárgyalást egyébként azon a helyen tartották, ahol 1991-ben aláírták a Szovjetunió felbomlásáról szóló nyilatkozatot.
Az orosz-ukrán háború folytatásából is látszik, a fentebb említett, ukránok által megfogalmazott követelésekből csak az utóbbira volt hajlandó az orosz fél. Ahogy hétfőn is olyan feltételeket támasztottak, amelyek az ukránok szerint elfogadhatatlanok voltak. Orosz részről annyi információ érkezett, hogy a civilek kimenekítésében sikerült megállapodniuk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet