Vajon elfogadja a "nagyvonalú" ajánlatot az ukrán vezetés?

Történelmi tárgyalás Oroszország és Ukrajna között

Megkezdődött csütörtök délelőtt Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélése az antalyai diplomáciai fórumon, Törökországban. A házigazda maga a török elnök, Recep Tayyp Erdogan.

Ez az első alkalom, hogy az orosz-ukrán háború kitörése óta a két ország külügyminisztere találkozik egymással.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő fényképeket is közzétett a tárgyalóasztalnál ülő miniszterekről. A tárgyaláson jelen van a felek között közvetítő Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter is. (Lásd: fenti, kiemelt kép.)

Cavusoglu azt mondta: a tanácskozás célja, hogy megteremtse a lehetőséget az orosz és az ukrán államfő találkozójára, amelynek létrejöttében a török elnök közvetítene. Kuleba ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy Lavrovval tartandó találkozóján javasolni fogja az orosz és az ukrán elnök közötti közvetlen tárgyalások megkezdését.
A NATO-tag Törökország mind Oroszországgal, mind Ukrajnával szoros kapcsolatokat ápol, és emiatt igyekszik egyenlő távolságtartással fellépni a két ország közötti konfliktusban. Törekszik magát semleges félként pozícionálni, olyan országként, amely képes elősegíteni a háborúskodó felek közötti tárgyalásokat – jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség az MTI beszámolója szerint.

Ezen a ponton véget is érhetne az orosz-ukrán háború

Az, hogy milyenre sikeredett és milyen tárgyalást vártak, az RTL cikke szerint nem ígérkezettt könnyűnek, ahogy a korábbiak sem (első tárgyalásról ebben a cikkünkben, a másodikról ebben a cikkünkben, míg a harmadik tárgyalásról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen). 

Kapcsolódó cikk

Bár Oroszország tett némi „engedményt”. Vagyis, ahogyan arról a Telex is írt, már szó sincs arról, hogy „nácitlanítani” akarnák az ukrán vezetést, ahogyan arról sem, hogy az egész országot lefegyvereznék. A tervek szerint az agresszorok engednék, hogy a megválasztott ukrán elnök hatalmon maradjon, és nagyvonalúan lemondanának arról is, hogy egy bábkormányt ültessenek a helyére.

Cserébe az oroszok, a CNBC összesítése alapjén azt követelik, hogy Ukrajna ismerje el a 2014 óta orosz megszállás alatt lévő Krím félsziget, valamint az oroszok által felfegyverzett, és csak az oroszok által függetlenként elismert két kelet-ukrajnai szakadár köztársaság önállóságát. 

Az ígéretek szerint ezen a ponton véget is érne a háború, és a támadók tiszteletben tartanák a megcsonkított Ukrajna területi integritását.

Az oroszok mindezek mellett azt is szeretnék, hogy Ukrajna módosítsa az alkotmányát, és vegye bele, hogy az ország független, és nem csatlakozik a NATO-hoz.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet