Ukrajna energetikai infrastruktúrájának 40%-a megsérült vagy megsemmisült, így komoly problémáik vannak az áramellátással.

Az orosz erők országszerte bombázzák Ukrajna energetikai infrastruktúráját, ami óriási nyomást helyez az ország áramellátására. A helyzet Kijevben és területén a legkritikusabb, ahol már rendkívüli áramszüneteket rendeltek el, és a városvezetés már arra a forgatókönyvre készül, hogy a fővárosban végleg elmegy az áram, írja168.

Az országban jelenleg 1000 fűtött, bunkerként is funkcionáló óvóhelyet állítanak fel, amíg a mérnökök próbálják a szükséges berendezések nélkül megjavítani a lebombázott erőműveket. Amennyiben ez nem sikerül, Kijev teljes lakosságát, hárommillió embert evakuálni kell. 

Ha Oroszország tovább folytatja az ilyen támadásokat, elveszíthetjük a teljes villamosenergia-rendszerünket

– jelentette ki Roman Tkacsuk, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatója.

Egyelőre a helyzet kezelhető, és nem tűnik úgy, hogy tömegek menekülnének Kijevből, de ha teljesen leáll az áramszolgáltatás, akkor ez fog bekövetkezni. 

Ha nincs áram, nem lesz víz sem, ezért a kormány és a városvezetés minden lehetséges intézkedést megtesz az áramellátó rendszerünk védelme érdekében

– mondta Tkacsuk, hozzátéve, hogy a fővárosi tisztviselőknek azt mondták, hogy valószínűleg legalább 12 órán belül értesülniük kell arról, hogy a hálózat a meghibásodás szélén áll. Ebben az esetben tájékoztatják a lakosokat, és felszólítják őket, hogy hagyják el a várost. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet