Ukrajna offenzívát indított, amivel öt nap alatt legalább 3000 négyzetkilométernyi területet tudtak visszafoglalni Északkelet-Ukrajnában.

Az ukrán katonai sikerek az ország dezinformációs kampányának köszönhetőek, ugyanis hónapokon keresztül azt hangoztatták, az ország déli részén terveznek támadást indítani. Emiatt az oroszok délre csoportosították csapataikat, és őket is meglepetésként érte, hogy az offenzíva nem délen, hanem észak-keleten történt, írja168.

Ukrajna eredményeit Oroszország is beismerte, orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy erői visszavonultak a Harkiv megyei Izjum és Kupjanszk városokból, majd hétfőn már a brit hírszerzés arról számolt be, hogy az orosz hadsereg a teljes harkivi régióból kivonta csapatait.

Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének vezetője szerint az ukrán offenzívák ritkábbak lesznek az ország időjárási viszonyai miatt. Ukrajna területe ősszel sáros, télen pedig hideg, ami megnehezíti a mozgósítást mindkét fél számára.

Azt is megjegyezte, hogy az orosz ellenreakció már elkezdődött, a hadsereg ugyanis a visszafoglalt területeket bombázza. Az elért sikerek arra utalhatnak, hogy az oroszok nem tudnak megfelelő felderítést végezni Ukrajnában. Ezt a feltételezést erősíti az is, hogy az oroszok gyors sikerekre számítottak, de a háború már több mint 200 napja tart. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a megfelelő információk rendelkezésre állnak, de nem jutnak el a döntéshozókhoz.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.