Egy ukrán tisztviselő 564,9 milliárd dollárra (kb. 192,5 billió forintra) becsülte az ország veszteségét az orosz invázió kezdete óta, hozzátéve, hogy nemzete "kártérítést fog kérni az agresszortól".

Julija Szvyrydenko, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és gazdasági fejlesztési és kereskedelmi minisztere Facebook-bejegyzésében elmondta, hogy a becsült veszteségek az infrastruktúrával, GDP-vel, a civil lakossággal és egyebekkel kapcsolatos veszteségekből származnak, írja a Newsweek.

A gonoszt elkerülhetetlenül meg kell büntetni, és Oroszország teljes súlyát fogja érezni saját bűnözői akcióinak Ukrajna területén

– közölte.

Szvyrydenko bejegyzése szerint több mint 4900 mérföldnyi (majdnem 8000 kilométernyi) út, valamint több tucat pályaudvar és repülőtér pusztult el, mintegy 119 milliárd dolláros (több mint 40,5 billió forint) infrastrukturális kárt okozva. Becslések szerint több mint 10,7 millió négyzetláb lakás, 200 000 autó és 5 millió ember élelmiszer-ellátása semmisült meg, ami körülbelül 90,5 milliárd dollárba (közel 31 billió forint) kerül.

Becslései között szerepel még az ország GDP-jének 112 milliárd dolláros (kb. 38 billió forintos) vesztesége, a vállalkozások és szervezetek 80 milliárd dolláros (több mint 27 billió forintos) vesztesége, 54 milliárd dolláros (kb. 18,5 billió forintos) veszteség az ukrán gazdaságba történő közvetlen befektetésekből és 48 milliárd dolláros (több mint 16 billió forintos) veszteség az állami költségvetésből.

A nyilatkozat az ukrajnai háború második hónapjába lépve hangzott el. Az invázió február 24-i kezdete óta milliók kényszerültek arra, hogy elmeneküljenek otthonaikból, miközben az orosz erők lőtték a városaikat. Orosz tisztviselőket háborús bűnökkel vádolnak, mert olyan helyeket támadtak meg, mint például egy gyerekekkel teli színház és egy szülészeti kórház.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet