Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy leállítja Európa gázellátását, hacsak a vezetők nem kezdenek el ezért rubelben fizetni úgy, hogy számlát nyitnak az orosz banknál.

Az orosz vezető figyelmeztette azokat az államokat, akik Oroszország gázellátására támaszkodnak, hogy nyissanak „rubelszámlát egy orosz banknál”, hogy továbbra is használhassák az erőforrásaikat. 

Vlagyimir Putyin március 31-én írta alá a rendeletet, amelyet ha nem állít le, Európa gázellátásának egyharmadát veszíti el, írja a Daily Star.

Ha nem történik ilyen kifizetés, azt a vásárlók mulasztásának tekintjük, az ebből eredő összes következménnyel együtt. Senki nem ad el nekünk semmit, és mi sem fogunk jótékonykodni

– jelentette ki az orosz elnök.

Az európai vezetők kijelentették, hogy az aláírt gázszerződésekben az összegeket euróban vagy amerikai dollárban kellett teljesíteni, és nem hajlandók más pénznemben fizetni. A jelentések szerint Németországot érintené leginkább a döntés, mivel nagymértékben függenek Oroszországtól.

A háború kezdete óta tárgyalnak az európai országok arról, hogyan lehetne csökkenteni az orosz függést az energiaszektorban. Az ukrán elnök többször kérte a vezetőket, hogy terjesszék ki a szankciókat az orosz gázra, olajra és szénre, ezzel rákényszerítve Oroszországot, hogy visszavonja csapatait Ukrajnából. Több állam terveket kezdett kidolgozni, hogy rövidesen leváljanak az orosz energiáról, de az azonnali szankció megosztóvá vált.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet