Legalább 12 találat érte a zaporizzsjai atomerőművet, ezzel véget ért a "viszonylagos nyugalom" időszaka Ukrajna legnagyobb atomerőművében.

Európa legnagyobb atomerőművének további ágyúzása miatt a tisztviselők sürgős intézkedéseket követeltek a helyszínen bekövetkező “nukleáris baleset” elkerülése érdekében, írja a DailyStar.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség pedig arra figyelmeztetett, hogy a Zaporizzsja erőműben elkövetett legutóbbi támadások felelősei “a tűzzel játszanak”. Rafael Mariano Grossi, az ügynökség főigazgatója szerint több mint egy tucat robbanást hallottak a hétvégi támadások során. A „nukleáris biztonság és védelem szempontjából kritikus fontosságúnak” ítélt területeken nem történt kár.

Grossi hangsúlyozta, hogy továbbra is mélyen elkötelezett az erőművet körülvevő terület demilitarizálására tett kísérletei mellett, de miközben Moszkvával és Kijevvel is folytatódnak a tárgyalások, ez a folyamat “egyelőre megállapodás nélkül zajlott”. Oroszország és Ukrajna egymást vádolták a helyszín megcélzásával. Ukrajna nyugati szövetségesei azonban nincsenek meggyőződve arról, hogy az ország saját földjén akarna nukleáris katasztrófát okozni.

Ma reggel számos orosz lövöldözés eredményeként legalább 12 találatot rögzítettek a Zaporizzsja atomerőmű területén

– közölte az ukrán Energoatom atomenergia-ügynökség. Ezután azzal vádolták Moszkvát, hogy “ismét veszélybe sodorja az egész világot”.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.