Az Európai Unióval közösen Magyarország is arra kéri Oroszországot, hogy azonnal vonja ki csapatait a megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműből és az ország területéről.

Miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) igazgatója, Rafael Grossi arra figyelmeztetett, hogy az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőműben minden biztonsági előírást megszegtek, és a helyzet irányíthatatlanná vált, több tucatnyi ország szólította fel oroszokat, hogy vonuljanak ki az atomerőmű közeléből, írja168.

Orosz katonai személyzet és fegyverzet felvonultatása az atomlétesítménynél elfogadhatatlan, és figyelmen kívül hagyja a biztonságot és azokat a védelmi elveket, amelyeknek a betartására valamennyi NAÜ-tagállam kötelezettséget vállalt

– olvasható az Európai Unió honlapjára feltöltött közleményben. A kérelmet az Európai Unió, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Norvégia, Ausztrália, Japán, Új-Zéland és Magyarország is aláírta.

Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és más, engedéllyel nem rendelkező személyzetét a zaporizzsjai atomerőműből és annak közvetlen környezetéből, valamint egész Ukrajnából, hogy az erőmű üzemeltetője és az ukrán hatóságok ismét betölthessék szuverén feladataikat Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül.

„Ez lehetővé teszi majd azt, hogy a NAÜ háborítatlan és biztonságos feltételek között, továbbá a megszabott ütemterv szerint folytathassa Ukrajna atombiztonsági feladatai teljesítésének az ellenőrzését” – áll a dokumentumban.

Az erőmű közelében lévő kisvárost, Enerhodart vasárnap is támadás érte, Ukrajna és Oroszország kölcsönösen egymást hibáztatják. A NAÜ szakértői a támadások miatt nem tudják ellenőrizni a létesítményt, a főigazgató látogatását biztonsági okokból, és az útiterv körüli viták miatt sem tudják megoldani. 

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet