Nőnek az ukrajnai Zaporizzzsja atomerőmű biztonságával kapcsolatos aggodalmak, szakértők arra figyelmeztettek, hogy „katasztrófális eseménylánc” következhet be.

Victor M. Becerra energiarendszer-szakértő szerint a legrosszabb forgatókönyv szerint az erőművel kapcsolatos helyzet “katasztrófális események láncolatához” vezethet, írja a DailyStar.

Európa legnagyobb üzemét tavaly márciusban foglalták el orosz csapatok. A nukleáris katasztrófától való félelem fokozódott az elfoglalása óta, mivel az orosz állami média a közelmúltban megerősítette, hogy felerősödtek a harcok Zaporizzzsjában.

Ahogy az orosz csapatok továbbra is benyomulnak a városba, egyre nő az aggodalom, hogy a harcok következtében nukleáris baleset történhet, ahogy Becerra, a Portsmouthi Egyetem energiarendszer-mérnöki professzora részletezte, mi történhet a legrosszabb esetben.

A legrosszabb esetben azonban, mint például egy reaktorépületre ért közvetlen rakétacsapás, az erőmű épségének károsodása hatással lehet az erőmű hűtési és vészhelyzeti rendszerére, ami katasztrofális eseménylánchoz vezethet

– jelentette ki. Paul Norman, a Birminghami Nukleáris Oktatási és Kutatási Központ igazgatója, valamint a Birminghami Egyetem nukleáris fizika és nukleáris energia professzora azonban hozzátette, a katasztrófa nem lenne akkora mértékű, mint a csernobili atomerőműé volt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet