Zelenszkij kedd esti beszédében azt is elárulta, lépésről lépésre haladnak előre a tárgyalások során.

Az ukrán elnök azzal kezdte beszédét, hogy több, mint 100 tonna humanitárius segély érkezett Ukrajnába, de ebből semmi sem jut el Mariupolba. „Már több mint egy hete próbálunk humanitárius folyosókat szervezni Mariupol lakosainak, azonban szinte minden próbálkozásunkat megszakítják az orosz megszállók, lövésekkel vagy akár szándékos terrorral” – idézte Volodimir Zelenszkijt a Blikk.

A mai napig közel százezer ember van a városban embertelen körülmények között, teljes blokád alatt. Élelem, víz és gyógyszerek nélkül, folyamatos rakétázások és bombázások alatt.

Zelenszkij ezután a fegyveres harcokról is beszámolt. „Ismét megvertük a megszállókat Csornobajevkánál, ismét lelőtték az oroszok repülőit. Különösen fontos, hogy az orosz bombázót Mariupol felett lőtték le. Ez lesz a sorsa mindenkinek, aki ölni kezdi a mi békés népünket a mi békés földünkön. Üzenem még egyszer minden orosz pilótának, aki nem gondolkozik azon, milyen parancsot teljesít: civileket ölni bűncselekmény. Ezért pedig mindenképpen felelősek lesztek – hogy ma vagy holnap, az most nem számít. A lényeg, hogy ez elkerülhetetlen” – mondta.

A Mariupol elleni támadást az orosz-ukrán háború kezdetén indították meg. A helyzet egyre komolyodott, a település alpolgármestere március harmadikán már arról számolt be, hogy a folyamatos harcok miatt a halottaikat sem tudják összegyűjteni, majd megerősítette, tömegsírokat kellett ásniuk, és egy gyerekkórház megsemmisült az orosz bombázás következtében.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet