Az ukrán elnök szerint az oroszok "humanitárius katasztrófát idéztek elő.

Legalább 100 milliárd dollár (több mint 34 billió forint) értékű infrastruktúrát és vagyontárgyakat semmisítettek meg az orosz támadások Ukrajnában a háború 15 napja alatt – közölte csütörtökön a Sky News szerint Ukrajna legfőbb gazdasági tanácsadója, Oleg Utenszko.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter a hét elején jelentette be, hogy megközelítette a 10 milliárd dollárt az infrastrukturális károk mértéke Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta.

Később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újra beszédet mondott, amelyben arra szólította fel Ukrajna partnereit a világban, hogy „a valóságon alapuló megoldásokat kínáljanak, ne pedig elvont véleményeket” –  számolt be a BBC. Zelenszkij azt mondta, a nyugati vezetők hamarosan összeülnek, hogy megvitassák a háborút és Ukrajna NATO-tagságát. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: „Tudjuk, hogy ezek közül a vezetők közül kik támogatják Ukrajnát.”

Kapcsolódó cikk

Zelenszkij szerint az oroszok „humanitárius katasztrófát” idéztek elő Ukrajnában. Megerősítette, hogy három ember, köztük egy gyerek is meghalt a mariupoli szülészeti kórház bombázásában, és azt mondta, hogy hazugság Oroszország azon állítása, miszerint a kórházban nem voltak betegek. A jövőbe tekintve azt mondta, hogy a háború után mindent a legmagasabb színvonalon fognak újjáépíteni, és a kormány erre vonatkozó tervei már készülnek. 

„Az orosz inváziónak nyoma sem marad” – mondta.

Hozzátette, tudomása szerint az elmúlt egy napon 65 ezer embernek sikerült elhagynia a háború által sújtotta városokat.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet