Ukrán tisztviselők azzal vádolják Vlagyimir Putyin orosz haderejét, hogy lopott nyugati fegyvereket használtak háborús bűnök elkövetésére és eltussolására.

A Telegraph arról számolt be, hogy a nyomozók olyan bizonyítékokat vizsgálnak, amelyek arra utalnak, hogy az orosz erők nyugati fegyvereket használtak a feltételezett háborús bűnök elfedésére, írja a DailyStar.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bíróságot kért Moszkva felelősségre vonására. Ukrajna csütörtökön parlamenti bizottság felállítását is javasolta Kijev külföldi szövetségeseitől kapott fegyvereinek nyomon követésére.

Andriy Yermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője elismerte a nyugati aggodalmakat, hogy az általuk szállított fegyverek ellenség kezébe kerülhetnek. Nagy-Britanniának már vannak megállapodásai fegyverei nyomon követésére, miután megérkeztek Ukrajnába.

Egy forrás a Telegraphnak elmondta, hogy a Nyugat által biztosított fegyverek nyomon követésére irányuló erőfeszítéseket „fokozták”, hogy később ne használják fel atrocitások elkövetésére. A tisztviselők azt mondták, hogy jelenleg mintegy 23 000 háborús bűncselekményt vizsgálnak ki.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet