Az orosz elnök úgy véli, Amerika célja az, hogy a konfrontációt ürügyként használja fel arra, hogy további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben.

Ukrán válság

Vlagyimir Putyin orosz elnök, december óta először nyilatkozott nyilvánosan az ukrajnai válságról. Azt mondta: a Nyugat “eszközként használja Ukrajnát Oroszország hátráltatására”. Emellett azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja belerángatni országát egy ukrajnai háborúba – írta a BBC.

Mint arról beszámoltunk, az USA figyelmeztetést adott ki a chipgyártóknak, hogy készüljenek fel arra, bármelyik pillanatban feketelistára tehetik Oroszországot. Szerinte Amerika célja az, hogy a konfrontációt ürügyként használja fel arra, hogy további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben.

Az USA figyelmen kívül hagyja Oroszország aggodalmait az európai NATO-szövetségi erőkkel kapcsolatban. Ugyanakkor, mint írtunk róla, az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek szerint Oroszország inváziót tervez Ukrajna ellen, amit viszont többször is tagadott Oroszország.

Az oroszok szerint Amerikának nem érdeke a béke

Kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Twitter-bejegyzésében írta: az USA “elkötelezett egy olyan konfliktus megelőzése mellett, amely senkinek sem áll érdekében”.

Az elmúlt hetekben Oroszország mintegy 100 ezer katonát – a harckocsiktól és tüzérségtől kezdve a lőszereken át a légierőig mindennel felszerelve – vezényelt Ukrajna határához. Eközben az ukrán civilek a lehetséges háborúra készülnek. Nyolc éve történt, hogy az ország annektálta Ukrajna déli Krím-félszigetét.
Moszkva viszont azzal vádolja az ukrán kormányt, hogy nem hajtja végre azt a nemzetközi megállapodást, amelynek célja a béke helyreállítása lenne keleten. Az oroszok által támogatott lázadók nagy területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk