Ez egyelőre szimbolikus fejlemény, de 1918-ban fordult elő ilyen utoljára, hogy Oroszország fizetésképtelenné vált. Putyin egyelőre nem reagált.

A több hónapja fizetésképtelenség határán tántorgó Oroszországot már csak néhány óra választja el annak a pénzügyi csatának a drámai pillanatától, amit az Egyesült Államok és több ország vív a Kreml ellen Ukrajna megtámadása miatt – írja a Bloomberg alapján a 444.hu.

A cikk szerint vasárnap este jár le a türelmi időszak a kb. 100 millió dolláros elmaradt kötvénykifizetésekre – amit a széles körű szankciók miatt blokkoltak.

Hivatalos nyilatkozat nem lesz, Oroszország pedig már vitatja a kijelölést, de ha a befektetők nem kapják meg a pénzüket határidőig, akkor a kötvénydokumentumok szerint hétfő délelőtt „nemteljesítési esemény” lesz.

Mint írják, ez egyelőre nagyrészt szimbolikus fejlemény, tekintve, hogy Oroszország már most is gazdasági, pénzügyi és politikai számkivetett a világ nagy részén.
Azonban jól mutatja, hogy az USA, az EU és mások miként léptek fel a februári invázió óta, hogy szankcióikkal lehetetlenné tegyék az ország számára az egyébként normális pénzügyi üzletmenetet.
Oroszországnak ez lesz az első külföldi fizetésképtelensége azóta, hogy 1918-ban a bolsevikok megtagadták a cári korszak adósságainak kifizetését.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk