Több mint 1300 embert tartóztattak le, miközben nagyszámú orosz vonult ki az utcára, hogy tiltakozzanak Vlagyimir Putyin döntése ellen, hogy először mozgósítja a tartalékosokat a világháború óta.

A rendőrség elhurcolta a rugdosó és sikoltozó tüntetőket Vlagyimir Putyin televíziós bejelentését követően, amelyben megosztotta terveit Ukrajna területeinek egy részének elcsatolására, és azzal fenyegetőzött, hogy nukleáris fegyvereket vet be Oroszország védelmére, írja a DailyStar.

A bejelentés hatására az Oroszországból induló járatok gyorsan elfogytak, a bebörtönzött ellenzéki vezető Alekszej Navalnij pedig tömegtüntetésekre szólított fel a mozgósítás ellen.

Egy az OVD-Info független tiltakozásfigyelő csoport által megosztott felvételen a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások láthatók, ahol néhány másként gondolkodót a földre löktek, majd elhurcoltak.

Kapcsolódó cikk

Az első tüntetések Szibériában kezdődtek, és egy videón egy mozgósításellenes tüntető látható, amint Novoszibirszkben őrizetbe vettek, miután egy tüntetésen a rendőröknek és az FSZB-tiszteknek kiabált: „Nem fogok meghalni Putyinért vagy értetek!”

Oroszországban több millió hadköteles személyt tartanak számok tartalékosként, Putyin „részleges mozgósítási” rendelete pedig nem adott támpontot arra vonatkozóan, hogy kit hívnak be. A beszámolók szerint már tömegével vannak, akik megkapták a behívójukat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet