Az oroszok jelentik a rendőrségnek azokat a barátaikat és családtagjaikat, akik ellenzik az orosz-ukrán háborút.

A Sztálin által a Szovjetunióban csaknem egy évszázaddal ezelőtt bevezetett egypárti totalitárius rendőrállam idején tapasztaltakat idézi, ahogyan az orosz-ukrán konfliktus szétszakítja az Oroszországban élők kapcsolatait, írja a DailyStar.

Egy szovjet pokolban élünk, barátaink feljelentik barátaikat a rendőrségen, a szülők megtagadják gyermekeiket. A szívfájdalom mértékét nagyon nehéz leírni

– mesélte háromgyerekes anyuka a szibériai Novoszibirszkből.

Egy moszkvai apa lányát jelentette a rendőrségen Instagram-bejegyzések miatt, amelyeket végül az alkalmazás oroszországi betiltása miatt nem tudtak ellenőrizni. Egy tízéves diákot az iskola igazgatója jelentett fel, amiért egy ukrán zászlós képet talált róla a közösségi médiában. Más iskolák diákjai feljelentették tanáraikat, mert kritizálták a háborút. Néhányan lemondásra kényszerültek.
Szergej Radcsenko történész a BBC Today című műsorában a következőket mondta: “Ez a gyakorlat Joszif Sztálinig nyúlik vissza, de a diktatórikus rendszerekben is nagyon gyakori, hogy a szomszédokról és néha még a barátokról is jelentenek.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.