Egy elnöki rendelet miatt Oroszország teljes ellenőrzési jogot kap a Szahalin-2 gáz- és olajprojekt felett, ezzel pedig kiszoríthatják a japán befektetőket és a Shellt.

Az aláírt rendelet értelmében egy új cég jön létre és kapja a Sakhalin Energy Investment Co. összes jogát és kötelezettségét. A Gazprom megtarthatja a részesedését, de a Shellnek és a két japán kereskedelmi vállalatnak, a Mitsui-nak és a Mitsubishi-nek, akiknek együtt valamivel kevesebb mint 50%-os részesedése van, kérvényeznie kell az orosz kormánytól, hogy ezt megtarthassa, írja168.

A tulajdonosi rendszer átalakítását Vlagyimir Putyin a nyugati szankciókkal indokolta. A Szahalin-2 a világ egyik legnagyobb LNG-projektje: 12 millió tonnás termeléssel a világ cseppfolyósított földgáz (LNG) termelésének mintegy 4 százalékát adja. A szállítmányok elsősorban Japánba, Dél-Koreába, Kínába, Indiába és más ázsiai országokba mennek. Az új rendelet elbizonytalaníthatja az amúgy is szűkös LNG-piacot, és növelheti a még Oroszországban működő nyugati vállalatok egzisztenciális kockázatait.

A Shell már leírta az összes oroszországi eszközének értékét. Hónapokkal ezelőtt világossá tette, hogy ki akar szállni a Szahalin-2-ből, és tárgyalásokat folytat a potenciális vevőkkel. A cég pénteken közölte, hogy tanulmányozza az orosz rendeletet.

A japán Mitsui 12,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a Szahalin-2-ben, a Mitsubishi pedig 10 százalékkal. A japán vállalat, amely nagymértékben függ az importált energiától, korábban már jelezte, hogy nem mond le a projektben tartott érdekeltségéről. Japán évente mintegy 6 millió tonnát, azaz LNG-felhasználásának 10 százalékát importálja főként hosszú távú szerződés alapján a Szahalin-2-ből. Japánnak 2-3 hetes LNG-készletei vannak a közüzemi és városi gázszolgáltatóknál.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk