A cikk azt veszi sorra, mely országok mondhatók Oroszország támogatóinak az Ukrajna elleni háborúban, ebbe a csapatba került be Magyarország egyetlen európai uniós tagállamként.

Magyarország, bár formálisan nem utasítja el az Oroszországot sújtó szankciókat, kategorikusan visszautasította Kijev felfegyverzését – írja vasárnapi cikkében a Pravda, amit a 444 szemlézett. A cikk azt veszi sorra, mely országok mondhatók Oroszország támogatóinak az Ukrajna elleni háborúban, ebbe a csapatba került be Magyarország egyetlen európai uniós tagállamként.

A lap azt akarja bizonyítani az összeállítással, hogy „csak egy újabb hazugság”, hogy az „egész világ Oroszország ellen van”.
Erre azt hozza fel példának, hogy India és Brazília nem támogatta az ENSZ Oroszországot elmarasztaló határozatát, Kína szintén nem, emellett politikai nyilatkozataiban is támogatja Oroszországot, a Dél-afrikai Köztársaság pedig diplomáciai megoldásra szólított fel. Az ország posztszovjet szövetségesei is mellettük állnak, azaz Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Örményország és Tadzsikisztán – sorolják.

Kapcsolódó cikk

Felhozzák még Argentínát, Mexikót, a Boszporuszt lezáró Törökországot, valamint Azerbajdzsánt, Georgiát (Grúziát) és Moldovát, amelyek nem csatlakoztak az Oroszországot sújtó szankciókhoz, míg Bosznia-Hercegovina és Szerbia ellenezte a bevezetésüket.
„Csaknem a teljes Latin-Amerika” – írják –, azaz Venezuela, Kuba, Mexikó és Nicaragua Oroszország pártján áll, ahogy Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Szíria is.

„Szóval – tájékoztatja olvasóit a Pravda – ha jobban megnézi az ember, a világ nagy része nem támogatja a Nyugatot Oroszország elleni harcában.”

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet