Oroszország szerződésszegésre hivatkozva felfüggesztette a diploma-útlevelekkel történő vízummentes utazást a magyarok számára.

Oroszország csütörtökön tette közzé a rendeletet, miszerint felfüggesztik a diplomata-útlevelekkel történő vízummentes utazásról szóló, Magyarországgal kötött megállapodást, amíg Budapest meg nem szünteti a szerződésszegést, írja a Blikk.

A megállapodást eredetileg 2001-ben írták alá, a határozatlan ideig érvényes egyezség szerint mindkét ország diplomata- vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgárai 90 napig vízum nélkül jogosultak a másik ország területére belépni, onnan kilépni, átutazni és ott tartózkodni.

Oroszország már 2022. április 4. óta kötelezi az uniós diplomata útlevelek birtokosait előzetes orosz vízum beszerzésére, válaszul arra, hogy az Európai Unió2022. február 28-án felfüggesztette az EU-Oroszország vízumkönnyítési megállapodás több pontját

– nyilatkozta Paczolay Máté, a Külügyminisztérium szóvivője a Blikknek. Az nem derült ki, milyen módon sértett szerződést Magyarország.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.