A Kreml megerősítette, hogy Oroszország holnap hivatalosan annektálja Ukrajna négy részét az ország megszállt területein tartott színlelt választások sorozatát követően, Putyin pedig beszédet is tart.

Ukrajna négy területének annektálása az ország megszállt részein tartott színlelt választások sorozatát követően történik, írja a DailyStar.

Ukrajna négy különálló területe vett részt Vlagyimir Putyin színlelt választásán, az eredmények szerint a négy régió Oroszországhoz való csatlakozásra szavazott.

Az Oroszország által beiktatott választásokra Zaporizzsja régióban került sor, ahol a szavazatok 93%-a az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szólt, míg a dél-herszoni szavazatok 87%-a támogatta az Oroszországgal való egyesülést. Luhanszkot és Donyecket is megkérdezték, és kimutatták, hogy a szavazatok 98%-át, illetve 99%-át gyűjtötték be az orosz annektálás mellett.

Kapcsolódó cikk

Nyugati politikusok, köztük James Cleverly brit külügyminiszter is, “álnépszavazásnak” titulálták a választások eredményeit. Putyin állítólag holnap egy aláírási ceremóniát tart Moszkvában, hogy Hersont, Donyecket, Luhanszkot és Zaporizzsját Oroszország hivatalos részeként jelöljék meg.
Az orosz elnök beszédet is mond pénteken a Kremlben tartott aláírási ceremóniát követően, ahol találkozik az ukrán régiók Moszkva által kinevezett adminisztrátoraival.
A nemzetközi vezetők elutasítják a szavazatok legitimitását, de attól tartanak, hogy Putyin azt fogja állítani, hogy Oroszország közvetlen támadás alatt áll, ha az ukrán erők katonai műveleteket indítanak a térségben. Finnország külügyminisztere azóta bejelentette, hogy holnaptól az ország lezárja a határt az orosz turisták előtt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.