Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett kormányhatározat jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben, szúrta ki a 444. Ez kimondja, hogy a Veritas Történetkutató Intézetre bízza az 1956-os Intézet – Oral History Archívum működését.

Mint ismeretes, az Országos Széchenyi Könyvtár osztályaként működik – hamarosan már múlt időben használatos – az 1956-os Intézet, 2012 óta. Azonban a friss kormányhatározat szerint június 15-től beolvad a Veritas Történetkutató Intézetbe. Tehát ez azt jelenti, hogy megkap minden jogot a vagyonira, ingó és ingatlan eszközállományra vonatkozóan.

1956 Os Intézet Rainer M János
Rainer M. János, Az 1956-Os Intézet Vezetője / Fotó: Huszti István / Index

Az is ismeretes, hogy nem volt mindig felhőtlen a viszony az 1956-os Intézet és a kormányzati emlékezetpolitika között. Két évvel ezelőtt több történész is fegyelmit kapott, írja a 444. Ungvári Krisztián azért kaphatott fegyelmit, írja a lap, mert október 23-án, miután megütötték, többek között megosztotta a nyilvánossággal azt a tudományos meggyőződést, miszerint “Brüsszel nem Moszkva”. Rainer M. János pedig Schmidt Mária-féle emlékévet bírálta:

az emlékezetpolitika csődjének nevezte, hogy Dózsa László nevét írták  Pruck Pál 56-os képére.

Viharos felhők jelentkeztek az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) körül. Korábban arról írtunk, hogy nyílt levelet intéztek Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének a tarthatatlan állapotok miatt.

Tarthatatlan állapotok uralkodnak az Országos Széchenyi Könyvtárban, olvasói nyílt levelet intéztek Káslerhez

A szúrta ki, hogy az OSZK kutatói, egyetemi oktatói, diákok és a könyvtár olvasói levélben arról értekeznek, hogy komoly veszélybe került a patinás intézmény. Nyílt levelet írtak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek “a humántudományok különböző területein dolgozó egyetemi oktatók, diákok, kutatók és a könyvtár olvasói közösségének más tagjai”, akik a levélben arról értekeznek, hogy a patinás intézmény és a magyar kultúrában játszott kiemelkedő szerepe komoly veszélybe került – szúrta ki a Qubit .

Továbbá a kormány nemrég döntött arról, hogy kiköltöztetik az OSZK-t a Budavári Palotából. Lehetséges helyként a Kilián-laktanya is felmerült.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet