Követem Közélet Elveszik az Országos Széchenyi Könyvtárt egy Orbán Viktor aláírásával...

Elveszik az Országos Széchenyi Könyvtárt egy Orbán Viktor aláírásával jegyzett kormányhatározattal

Promóció

Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett kormányhatározat jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben, szúrta ki a 444. Ez kimondja, hogy a Veritas Történetkutató Intézetre bízza az 1956-os Intézet – Oral History Archívum működését.

Promóció
- Advertisement -

Mint ismeretes, az Országos Széchenyi Könyvtár osztályaként működik – hamarosan már múlt időben használatos – az 1956-os Intézet, 2012 óta. Azonban a friss kormányhatározat szerint június 15-től beolvad a Veritas Történetkutató Intézetbe. Tehát ez azt jelenti, hogy megkap minden jogot a vagyonira, ingó és ingatlan eszközállományra vonatkozóan.

Rainer M. János, az 1956-os Intézet vezetője / Fotó: Huszti István / Index

Az is ismeretes, hogy nem volt mindig felhőtlen a viszony az 1956-os Intézet és a kormányzati emlékezetpolitika között. Két évvel ezelőtt több történész is fegyelmit kapott, írja a 444. Ungvári Krisztián azért kaphatott fegyelmit, írja a lap, mert október 23-án, miután megütötték, többek között megosztotta a nyilvánossággal azt a tudományos meggyőződést, miszerint “Brüsszel nem Moszkva”. Rainer M. János pedig Schmidt Mária-féle emlékévet bírálta:

az emlékezetpolitika csődjének nevezte, hogy Dózsa László nevét írták  Pruck Pál 56-os képére.

Viharos felhők jelentkeztek az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) körül. Korábban arról írtunk, hogy nyílt levelet intéztek Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterének a tarthatatlan állapotok miatt.

Tarthatatlan állapotok uralkodnak az Országos Széchenyi Könyvtárban, olvasói nyílt levelet intéztek Káslerhez

A szúrta ki, hogy az OSZK kutatói, egyetemi oktatói, diákok és a könyvtár olvasói levélben arról értekeznek, hogy komoly veszélybe került a patinás intézmény. Nyílt levelet írtak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek “a humántudományok különböző területein dolgozó egyetemi oktatók, diákok, kutatók és a könyvtár olvasói közösségének más tagjai”, akik a levélben arról értekeznek, hogy a patinás intézmény és a magyar kultúrában játszott kiemelkedő szerepe komoly veszélybe került – szúrta ki a Qubit .

Továbbá a kormány nemrég döntött arról, hogy kiköltöztetik az OSZK-t a Budavári Palotából. Lehetséges helyként a Kilián-laktanya is felmerült.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3