Orvosi Nobel-díjat adtak rákterápiás kutatásért

A Nobel Bizottság idén James P. Allisont és Tasuku Honjot tüntette ki orvosi Nobel-díjjal rákterápiás kutatásaikért. A kutatás lényege, hogy az immunrendszer hogyan képes leküzdeni a rákot.

James P. Allison és Tasuku Honjo immunológusokat közösen jutalmazták orvosi Nobel-díjjal, jelentette be a Nobel Bizottság hétfőn Stockholmban. A tudósok felfedezése “mérföldkövet jelent a rák elleni küzdelemben” – twittelte a Nobel Bizottság röviddel a hivatalos bejelentés után.

No Title

This year’s #NobelPrize constitutes a landmark in our fight against cancer. The discovery made by the two Medicine Laureates takes advantage of the immune system’s ability to attack cancer cells by releasing the brakes on immune cells. pic.twitter.com/2mppP3NT19

Allison a Texasi Egyetemen az USA-ban, Honjo pedig a japán Kiotói Egyetemen egymástól függetlenül fedezte fel, hogyan lehet felvértezni a szervezet immunrendszerét a rákos sejtek támadása ellen az immunsejtekre irányuló fékek kioldásával.

Allison és Honjo különböző stratégiákat dolgoztak ki arra, “hogyan lehet az immunrendszert felhasználni a rák kezelésében” – fogalmazott a Nobel-közgyűlés a svéd Karolinska Intézetben, a 9 millió svéd korona (körülbelül 279 millió forint) jutalommal járó díj odaítélésekor.

Allison azt fedezte fel, hogy a fehérje hogyan működik az immunrendszerre ható fékként, és az immunsejtek hogyan tudják legyőzni a tumort, ha ezt a féket feloldják.

Ezalatt Honjo Allisontól függetlenül fedezett fel egy második fehérjét, ami szintén fékként működött, de más mechanizmussal. A fék feloldásával a rák kezelésének “feltűnően hatásos” módját találta fel.

No Title

Just in! Nobel Laureate Tasuku Honjo, surrounded by his team at Kyoto University, immediately after hearing the news that he had been awarded the 2018 #NobelPrize in Physiology or Medicine. pic.twitter.com/8TdlnXiSLe

Az orvosi Nobel az első díj, amelyet minden évben kiosztanak. A fizikai Nobel-díj nyertesét a tervek szerint kedden jelentik be. A kémiai Nobel pedig szerdán kerül kiosztásra. 

A Nobel-békedíjat Oslóban adják át pénteken, míg a közgazdaságtanit a Nobel-szezon lezárásaként október 8-án. Mint ismeretes, az irodalmi Nobel-díjak átadása Jean-Claude Arnault-nak köszönhetően idén elmarad.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból