Nem csak Karácsony Gergely főpolgármester vagy számos ellenzéki politikus szólalt fel, hanem a külföldön is elismert színésznő-modell-producer, Osvárt Andrea is Orbán Viktor gazdaságvédelmi akciótervének bejelentése okán.

Négy pontban, egészen másként

A modellként, színésznőként és filmproducerként is tevékenykedő Osvárt Andrea a néhány órája bejelentett kormányzati gazdaságvédelmi akciótervre reflektált igen tömören a hivatalos Facebook-oldalán.

Osvart Adnrea Kormanyzati Gazdasagvedelmi Akcioterv 2020
Osvárt Andrea Színésznő-Producer-Modell / Fotó: Osvart Yoga And Pilates

Osvárt négy pontban foglalta össze a bejelentést, csakúgy, mint maga Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mindössze máshogyan értelmezte a Megdönteni Hajnal Tímeát színésznője mindezt.

1. Adunk jó hitelt, ha nekünk adod a pénzed 2. Elengedjük annak az adónak a felét, ami nem minket illet 3. Ami nem a mi pénzünk, azt ráérsz kifizetni 4. A többit négyszemközt megbeszéljük

írta az Arany Nimfa-díjas (legjobb színésznőnek járó díj a nemzetközi monte-carlói tévéfesztiválon) színésznő.

A kormány gazaságvédelmi akcióterve:

Szombaton a magyar miniszterelnök gazdasági akciótervet jelentett be négy pontba szedve.

Az első a hitelfizetésre vonatkozik, a bejelentés értelmében a családok és vállalkozások hitelfizetési moratóriumát változatlan formában, július 1-ig meghosszabbítják.

Kapcsolódó cikk

A második pontban a bérköltségről szóló tervezetet ismertette Orbán. Mint mondta, “a kormány elengedi és átvállalja a decemberi és januári bérköltségek kétharmadát az ideiglenesen bezárásra kényszerült vállalkozásoktól (vendéglátóhelyek, szálloda, idegenforgalom, magántulajdonú buszos vállalkozások)”.

Orban Viktor Koronavirus Bejelentes Kormanyzati Gazdasagvedelmi Akcioterv
A Kormányzati Gazdaságvédelmi Akcióterv Kigondolása Közben / Fotó: Fischer Zoltán / Mti

A harmadik pontban az önkormányzatokat vették górcső alá. Eszerint felére csökkentik a kis- és középvállalkozások és egyéni vállalkozók iparűzési adóját (a 25 ezer fő alatti települések támogatást kapnak a kormánytól, a nagyobb önkormányzatok pénzügyi helyzetét egyenként tekintik át).

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

És végül a negyedik pontban a családtámogatást érintették: ” a gyereket nevelő és gyereket váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik (ebből 3 millió forint vissza nem térítendő, amit a felújítás végén lehet felvenni)”.

„A városok kifosztása nem kormányzás”

Karácsony Gergely főpolgármester többször kiállt amellett, hogy nem szabad hozzányúlni az iparűzési adóhoz, legutóbb pénteken posztolt arról, hogy „a városok kifosztása nem kormányzás”. 

Az önkormányzatok saját bevételeinek nagy részét jelentő helyi iparűzési adó bármiféle farigcsálása többet árt, mint használ, hiszen csődbe sodorhat rengeteg magyar települést

– írta Karácsony a bejegyzésében.

Kapcsolódó cikk

A kormány korábban megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést, egy friss kormányhatározatban pedig a szolgáltatások díjainak emelését is, emlékeztetett a 444.

Orbán szombaton tárgyalt többek közt a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnökével, Szita Károly kaposvári polgármesterrel és Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterrel, a szervezet társelnökével.

Parragh László, az iparkamara elnöke az utóbbi időben többször javasolta az iparűzési adó felfüggesztését, majd elengedését. Orbán Viktor november elején azt mondta, „meredek, de azért fel lehet rajta kaptatni, csak a kellő arányt kell megtalálni”. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet