Dokumentumfilmben dolgozták fel Oszama Bin Laden merevlemeztartalmát

Oszama bin Laden, az al-Kaida alapítója közel egy évtizeden át bujkált a 2001. szeptember 11-i merénylet után, amikor az amerikai haditengerészet kommandósai megölték. A National Geographic (NatGeo) dokumentumfilmjével bepillanthatunk abba, mit rejtett a terroristavezér számítógépén talált rengeteg fájl.

Milyen személyiség lehetett Oszama bin Laden a számítógépén tárolt fájlok alapján?

Két nagyon izgalmas dokumentumfilm kerül adásba hamarosan a National Geographic csatornán, írja a Deadline. Az első, a Bin Laden’s Hard Drive című dokumentumfilm éppen egy nappal a szeptember 11-i terrortámadás évfordulója előtt, 10-én debütál.

bin laden hard drive dokumentumfilm pornogyujtemeny
Osama Bin Laden a pakisztáni rejtekhelyén, ahol mindennapjait töltötte, mielőtt megölték 2011-ben / Fotó: Reuters / Pentagon

A film középpontjában az a 470 ezer fájl áll, amelyet Oszama bin Laden számítógépén találtak, miután 2011. május 2-án megölték pakisztáni búvóhelyén egy rajtaütés során. A CNN nemzetbiztonsági szakértője, Peter Bergen a CIA személyiségelemzőivel, kriminálpszichológusokkal, hittudósokkal és katonai szakértőkkel elemzi az anyagokat a dokumentumfilmben.

Kijött az első előzetes Robin Williams haláláról szóló dokumentumfilmnek

Bemutatták a Robin’s Wish című, Robin Williams haláláról szóló dokumentumfilm első előzetesét. Tylor Norwood rendezésében megszólal Williams özvegye, Susan Schneider is, valamint olyan filmesek, akik együtt dolgoztak a színésszel élete alkonyán, például a Éjszaka a múzeumban: A fáraó titka rendezője, Shawn Levy. Williams 2014. augusztusában önkezével vetett véget életének.

És milyen fájlokról van szó? Hanganyagok, gifek, személyes anyagok, mint például a terroristavezér kedvenc fiának, az azóta elhunyt Hamza bin Laden esküvőjéről készült filmfelvétel. Megismerhetjük Bin Laden kézzel írt, arab nyelvű naplójának tartalmát is. Láthatjuk, hogyan készült a rettegett vezető nyilvános beszédeire. Megtudhatjuk, milyen videójátékokkal játszott vagy milyen hollywoodi, felnőtt- és dokumentumfilmeket nézett. A róla készült dokuvígjáték, a Hol az ördögben van Oszama bin Laden?, az In the Footsteps of Osama bin Laden és a World’s Most Wanted című dokumentumfilmek is szerepeltek a listában.

Exclusive Osama Bin Laden – First Ever TV Interview

This was the first TV interview Osama (Usama) Bin Laden permitted. It was conducted in 1997 by CNN’s Peter Arnett, Peter Bergen and photographer Peter Jouven…

Oszama bin Ladenről a digitális anyagok alapján egy rendkívül összetett személyiség képe rajzolódik ki, aki többezer ember haláláért felelős. Az utókor így fog rá emlékezni, de hogy eloszlassuk a barlangban élő, szent háborúját vívó aszkétáról szóló közhiedelmet, fontos látnunk, hogyan készültek azok a videók, amelyekkel a követőit fanatizálta – állította Bergen, aki a legelső televíziós interjút készítette az al-Kaida vezetőjével Afganisztánban 1997-ben.

Sorozat készül a legendás Forma-1 versenyzőről, Ayrton Sennáról

A Netflix nyolcrészes tévésorozatot készít a brazil legenda, Ayrton Senna da Silva (1960-1994) háromszoros Forma-1 világbajnok élete alapján, írja a . A sorozatból megismerhetjük Senna személyiségét és családi kapcsolatait is. A történet az autóversenyző pályafutásának elején kezdődik, amikor a pilóta Angliába költözött, és az imolai pályán, a San Marinó-i Nagydíjon történt balesettel végződik, amelyben mindössze 34 évesen életét vesztette.

A közelmúlt meghatározó politikai történéseiről készült az amerikai bevándorlók helyzetét bemutató dokureality, az Immigration Nation, az iraki háború egyik kétes eseményét pedig az egykori háborús tudósító On the Ground című  podcastja dolgozza fel.

Mi jöhet még a Covid-19 után?

Egyre többet tudunk a koronavírus-járványról: a maszkhordás és a személyes találkozások limitálása alapvető fontosságú a járvány terjedésének megfékezésében, és az egész világ várja a vakcina elkészültét.

Egy kutatás szerint azok, akik nem viselnek maszkot, szociopata vonásokkal rendelkezhetnek

Az egyre emelkedő fertőzésszámokat nézve egyértelmű: a nyári tömegrendezvények és lazuló fegyelem eredményeképpen újra exponenciálisan terjed Magyarországon is a koronavírus. Egyre kevesebben viselik vagy viselik helyesen a tömegközlekedésen, boltokban, piacokon és egyéb zárt helyeken a maszkot. A maszk viselése megosztja a lakosságot. Durva konfliktusokhoz, fizikai atrocitásokhoz is vezethet, ha valakit figyelmeztetni kell, vegye fel ott, ahol kötelező viselni.

A Virus Huntersazaz a vírusvadászok fog erre remélhetőleg választ adni november 1-től, szintén a NatGeo műsorán. A dokumentumfilm azt vizsgálja, hogyan lehet megelőzni a Covid-19-hez hasonló világjárványokat, mielőtt még túl késő lenne.

Virus Hunters: Stopping the Next Outbreak

During the last half-century the number of spillover viruses has quadrupled, costing countless lives. Typically, people learn about outbreaks as sudden disco…

Nem egyszerű feladat már a következő legyőzendő akadályra tekinteni, amikor még a koronavírus-járvány második hullámában járunk, de a frontvonalban dolgozó tudósok szerint jöhet még ennél is rosszabb.

A Netflix új dokumentumfilmje, a Circus of Books az amerikai LMBTQ-kultúra történetének fontos korszakát mutatja be

Karen és Barry Mason átlagos amerikai házaspár volt a nyolcvanas évek Kaliforniájában, nyugat-hollywoodi házzal, három egészséges gyerekkel és egy kisebb vállalkozással. Amiről viszont a barátok nem tudtak, hogy az üzletük volt az ország legnagyobb melegpornó forgalmazó könyvesboltja és a meleg közösség szinte egyetlen menedéke.

A National Geographic ökológiai és járványügyi szakértője, Christopher Golden azon dolgozik, hogy kapcsolatot találjon a járványok jellemzői, a kulturális és a környezeti feltételek között azért, hogy rájöjjön, milyen mintázatok kedveznek a globális egészségügyi katasztrófák kialakulásához.

How virus hunters determine an outbreak’s origins

How did coronavirus spread to humans? Virus hunters are experts who identify the source of an outbreak, determine its transmission and work to stop its spread.

Az ABC News külföldi tudósítója, James Longman személyesen tapasztalta meg, milyen pusztítást vitt végbe a koronavírus-járvány, és oknyomozó újságírói tapasztalataival a legégetőbb kérdésekre keresi a választ. Golden és Longman közösen keresi fel az egyes kontinenseken azokat a tudósokat, amik nem csupán a Covid-19 megfékezésén dolgoznak, hanem már a következő fenyegető világjárvány megakadályozásáért küzdenek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból