Az utóbbi hónapokban, amióta megjelent a This is Paris című dokumentumfilm, Paris Hilton az amerikai bentlakásos nevelőintézetekben alkalmazott fizikai és lelki bántalmazás elleni küzdelem arca lett. 

Személyes traumáit mesélte el a törvényhozók előtt

Paris Hilton volt reality-sztár és botrányhősnő újabban a bentlakásos nevelőintézetekben alkalmazott testi fenyítés és egyéb erőszakos vagy megalázó fegyelmezési módszerek elleni kiállása miatt került be a hírekbe. Most pedig Utah államban egy olyan törvénytervezet elfogadása előtt tett tanúvallomást személyes tapasztalatairól, amely betiltja ezekben a javítóintézetekben bizonyos büntetésfajták alkalmazását, írja a Dazed.

Paris Hilton Bentlakasos Intezet Jogszabaly
Paris Hilton Tanúvallomása Közben / Fotó: Getty Images

Az elfogadott törvénytervezet megtiltja az intézetekben a fiatalokkal szembeni durva bánásmódot. Ezentúl tilos éheztetni és szomjazni hagyni, elfenekelni, megütni, elzárni, megmotozni a gondozott fiatalokat, illetve bármilyen más módon ijesztő vagy megalázó büntetést alkalmazni velük szemben. Továbbá a bentlakók családjukkal folytatott kapcsolattartása felett is megszűnik az intézmények ellenőrzési joga.

Kapcsolódó cikk

Hilton a jogszabály mellett állást foglaló három személy egyikeként a törvényhozók előtt elmondta, milyen lelki, érzelmi és fizikai bántalmazások érték kamaszkorában a utah-i Provo Canyon Iskolában. 

Paris Hiltonnak hívnak, nevelőintézeti bántalmazás áldozata vagyok. Annak a többszázezer gyermeknek a nevében szólok, akik jelenleg is ehhez hasonló intézményekben élnek az Egyesült Államok területén. Az elmúlt húsz évben visszatérő rémálmok gyötörnek, amelyben idegenek elrabolnak az éjszaka közepén, megmotoznak, majd bezárnak egy intézetbe. Bárcsak azt mondhatnám, hogy csak álmodtam, de sajnos ez megtörtént

– kezdte a személyes történetét Hilton, aki tavaly nyáron egy médiahackkel elhitette, hogy indulna az amerikai elnökválasztáson

Hilton a törvénytervezet elfogadása után az Instagramon osztotta meg követőivel, mennyire „büszke a győzelemre”. 

„Azok a bántalmazások és traumák, amelyeket a Provo suliban egykor átéltem, mostantól a törvény szerint illegálisak. A kamaszkori énem most nagyon büszke lenne arra, hogy elértem a célomat, megvédtük a többi fiatalt, akik jelenleg kezelés címén hasonló bánásmódban részesülnek” – tette közzé a közösségi oldalán.

Paris Hilton az egész országra kiterjesztené a jogszabályt

Hilton azt is jelezte, hogy mindez csupán a kezdet, és kész szövetségi szintre vinni az ügyet, hogy az egész ország területén érvényben legyen a bentlakásos nevelőintézményekre vonatkozó hasonló szabályozás.  

A jogszabályt támogató szenátor, Mike McKell azt írta, hogy a problémás fiatalokat érintő reform már régóta esedékes volt. Reményét fejezte ki, hogy a Utah-ban elfogadott törvény példát mutat a többi államnak és a szövetségi kormányzatnak is, hogy véget vessenek a gyermekvédelmi intézetekben a bántalmazó gyakorlatoknak. Elismerését fejezte ki Hiltonnak bátorságáért, és amiért a rendelkezésre álló platformokon felhívta a figyelmet a problémára, másokat is arra biztatva, hogy mondják el, mi történt velük.

This is Paris (Extended Cut)

Get even more access to the story of Paris Hilton with exclusive bonus content in this extended cut of the documentary, This is Paris. Presented by YouTube O...

Hilton a Provo Canyon bentlakásos iskolában történt bántalmazásokról a tavaly szeptemberben bemutatott dokumentumfilmben, a This Is Paris-ben beszélt. Azzal vádolta az iskola nevelőit, hogy megverték, magánzárkába helyezték, figyelték, ahogy zuhanyzik, és arra kényszerítették, hogy számára ismeretlen gyógyszereket vegyen be. Azóta Hilton azért kampányol, hogy zárják be az olyan iskolákat, ahol a nevelők bántalmazzák a rájuk bízott kiskorúakat. Októberben több száz hasonló áldozattal tüntetést szervezett a Provo Canyon Iskola előtt, és a problémás kamaszokkal foglalkozó intézmények megreformálását követelték. 

Hiltont 17 éves korában azért küldték a szülei 11 hónapra a nevelőintézetbe, mert megelégelték, hogy folyton ellógott bulizni New Yorkban. 

A Provo Canyon Iskola közleményt adott ki az intézményt ért vádak kapcsán. Azt állítják, hogy a bántalmazás semmilyen formája nem elfogadható és támogatható.

Mindennemű vádat és vélt bántalmazást azonnali hatállyal jelentünk az állami szabályozó hatóság felé, a rendvédelemnek és a gyermekvédelemnek. Mindent megteszünk azért, hogy magas színvonalon gondoskodjunk a speciális nevelési igényekkel rendelkező fiatalok érzelmi, magatartásbeli és lelki neveléséről

– írta az intézmény, ahova korábban Paris Hilton is járt.

Nemrég egy rádiós interjúban Drew Barrymore is részletesen elmesélte, milyen megalázó élményeken ment keresztül egy hasonlóan szigorú intézetben. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet