A Szelíd motorosok kultfilm sztárja, Peter Fonda Kristián-díjat kap életművéért

Peter Fonda amerikai színész fogja megnyitni a Febiofest nemzetközi filmfesztivál 26. évfolyamát március 21-én Prágában.

A kultikus Szelíd motorosok (1969) című amerikai film egyik forgatókönyvírója, rendezője és főszereplője a Febiofest nyitóestjén Kristián-díjat kap a világ filmművészetében nyújtott rendkívüli teljesítményéért. A Szelíd motorosokat a prágai fesztiválon újra levetítik.

Easy Rider Movie byrd theatre foundation
A Szelíd motorosok film magyar vonatkozással is bír, hiszen operatőre Kovács László volt / Kép: Byrd theatre foundation

A március 21-e és 29-e között zajló Febiofest további díszvendégei Bille August Oscar-díjas dán filmrendező és Jirina Bohdalová cseh színésznő, akik szintén Kristián-díjat kapnak életművükért.

Rangos elismerésben részesülnek a magyar operatőrök

A második alkalommal megszervezett versenyen idén hat kategóriában – diákfilm, nagyjátékfilm, televízió, dokumentum, természet és kisjátékfilm – adnak át díjakat. A verseny a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen valósul meg.

A közlemény szerint a fesztivál idején Prágába látogat többek közt Louis Garrel francia rendező és színész, valamint felesége, Laetizia Casta modell és színésznő. A Febiofest filmfesztivál immáron 26. évfolyamában összesen 156 filmet láthatnak az érdeklődők. A 18 tematikus szekcióban mintegy hatvan ország alkotóinak a filmjeit vetítik le.

Magyarországot több film, köztük Pálfi György Az Úr hangja, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod 🙂, valamint Lengyel Balázs Lajkó – Cigány az űrben című alkotása képviseli.

A versenyprogram győztese megkapja a Kristián-díjat, amellyel 15 ezer dolláros pénzjutalom is jár. A 33 tagú nemzetközi zsűri tiszteletbeli elnöke az idén Jan Saudek világhírű cseh fotós lesz. A fesztivál zárónapján levetítik Stan Laurel és Oliver Hardy amerikai komikuspáros életéről szóló filmet, a Stan & Ollie-t.

peter fonda wisn tv
Peter Fonda amerikai színész / Kép: Wisn TV

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé vált Csehországban. Két évtized alatt a Febiofest komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente nagyjából 80 ezer.

Lajkó – Cigány az űrben magyar előzetes

Lengyel Balázs első rendezésének gyümölcse A tanút megidéző Lajkó! Magyar előzetes! Bővebb infók a filmről: https://filmtrailer.hu/trailer/lajko-cigany-az-ur…

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket áprilisban több cseh városban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetőek az alkotások.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból