Az aktivista csoport követeléseket is megfogalmazott Putyinnal és a parlamenttel szemben az LMBTQ+ közösség emberi jogainak védelmében.

Happy birthday, Mr President!

A Pussy Riot aktivistái október 7-én igazán különleges születésnapi ajándékkal lepték meg az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint.
Szivarvanyos Zaszlo Pussy Riot Putyin
Szivárványos Zászló A Kulturális Minisztérium Homlokzatán / Fotó: Pussy Riot Instagram
Szerda reggelre több kormányzati épületre, az orosz belbiztonság, azaz a KGB, az elnöki hivatal, a Legfelsőbb Bíróság, a Kulturális Minisztérium, valamint egy rendőrkapitányság épületére tűzték ki a szivárványos lobogót, írja a Dazed. A zászlók az „Oroszországban hiányzó szeretetet és szabadságot” jelképezik, és fel akarják hívni a figyelmet arra, hogyan bánik az ország az LMBTQ+ emberekkel, írta az aktivista rockcsapat közleményében.

Oroszországnak kémkedhettek európai országok magas rangú tisztviselői

Több európai kémelhárító szolgálat készültségi szintjén is emeltek az utóbbi hónapokban, ugyanis 2019 januárjától kezdődően már hat európai országban is magas rangú tisztviselőket tartóztattak le, mert gyanították, hogy Oroszországnak kémkednek. Ilyen letartóztatások történtek az utóbbi, nem egészen két évben Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban és Ausztriában is.
A Pussy Riot kiemeli a csecsenföldi homofób üldözéseket. Csecsenföldön az elmúlt évek folyamán több alkalommal is erőszakos cselekmények sorát követték el melegek és biszexuálisok ellen, és törvénysértő módon tartóztattak le embereket. A tiltakozás másik oka a transzneműek elleni törvények.

Követelések a homofób államvezetéssel szemben

A csoport közzé tett egy sor követelést is, amelyet Putyinhoz és az orosz parlamenthez címeztek. „Az állam nem szólhat bele az LMBTQ+ közösségek életébe, de ha mégis megteszi, akkor az emberek is beleszólhatnak az állam életébe” – írták a tagok.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Pussy Riot congratulates Putin with his 68th birthday and puts up rainbow flags on 5 of the most important government buildings in Russia – Federal Security Service on Lubyanka, Administration of the President of Russia, Russian Supreme Court, Ministry of Culture and the police station in Basmanny district. “There will never be any restrictions on the basis of orientation in Russia,” promised Putin. At the same time, the government was killing gay people in Chechnya, passing transphobic laws (for "strengthening the institution of the family"), persecuting fathers of children born from surrogate mothers. To encourage people to vote for changes in the Constitution that allowed Putin to stay in power indefinitely, propaganda shared horrific homophobic videos aiming to convince our Russian citizens that staying in the same-sex family is worse than living in an orphanage for a kid. We chose rainbow flags as our gift to Putin as a symbol of missing love and freedom. The state should not interfere in life of the LGBTQ community. But if it does, then the community can intervene in the life of the state. You yourself like to say "symmetrical response" in such cases. Therefore, we require from the government of Russia and Vladimir Putin himself: 1. Investigate the killings and kidnappings of gay, lesbian, transgender and queer people in Chechnya 2. Stop harassment of activists and organizations who help the LGBTQ community 3. Pass a law that prevents discrimination on the basis of gender and sexual orientation 4. Legalize same-sex partnerships 5. Stop harassment of same-sex families, stop taking away children from these families 6. Abolish "a propaganda of non-traditional sexual relations" law as discriminatory and violating the right to freedom of expression 7. Make October 7 LGBTQ Visibility Day. Participants: Sasha Sofeev @sofeev Nika Nikulshina @protrezvey Renat Davletgildeev @renatmaratych Masha Alekhina @all_mary Lucya Stein @lcshtn Tim Bestsvetniy @flutim Alan Leongard @lejonjakt Masha Timofeeva @mary_v_atmosphere Vasiliy Adrianov @krestpaysan Elizaveta Diderikh @lizadiederich21 Diana @rosemary_loves_a_blackberry

𝖕𝖚𝖘𝖘𝖞 𝖗𝖎𝖔𝖙 🇷🇺 (@wearepussyriot) által megosztott bejegyzés,

A hét pont között szerepel az egyneműek élettársi kapcsolatának hivatalos elismerése. Felszólítják a döntéshozókat, hogy a csecsenföldi meleggyilkosságok és emberrablások ügyében indításanak nyomozást, valamint kérik a diszkriminatív törvények megszüntetését. Javasolták továbbá, hogy október 7-ét, Putyin születésnapját nyilvánítsák az LMBTQ+ tudatosság napjává.

Pogány Judit és Parti Nagy is felszólítja a magyar kormányt, hogy ítélje el a szivárványzászló-égetést

Még 10 évvel ezelőtt, június 7-én, azaz az európai parlamenti választások estéjén egy férfi megpróbált elégetni egy uniós zászlót a belvárosi Kossuth téren. A rendőrök ebben megakadályozták és garázdaság miatt eljárást indítottak ellene. A férfi azonban panasszal élt, mondván: ő csak a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogait gyakorolta és politikai nézeteire így kívánta felhívni a figyelmet.
A Pussy Riot tagjai szerint két újságírót letartóztattak, akik dokumentálták a zászlók kitűzését. Az aktivistáknak idén februárban már egyszer meggyűlt a baja a rendőrséggel, videójuk forgatása közben csaptak le rájuk. Úgynevezett „homoszexuális propaganda terjesztésével” vádolták meg őket, miközben rendőregyenruhában parodizálták a kormány koronavírus elleni intézkedéseit. A zászlós akció egyik közreműködőjét, Szasa Szofejevet harminc napos börtönbüntetésre ítélték, a lányokat pedig letartóztatták.
Az orosz rendőrség korábban fellépett Julija Cvetkova LMBTQ+ aktivista és támogatói ellen is. Az utóbbi időben Lengyelországban és hazánkban is több támadás érte az LMBTQ+ közösség tagjait. Lengyel értelmiségiek vezetésével híres művészek tiltakoztak az egyre nyíltabbá váló állami szintű homofóbia ellen. A pride hónap alatt Novák Előd igyekezett begyűjteni a középületekre kikerült szivárványos zászlókat, újabban pedig felesége, Dúró Dóra semmisíti meg a neki nem tetsző mesekönyveket.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.