Portugáliában ne csak a gyönyörű tengerpartokat, hangulatos városokat csodáljuk meg, hanem – ahogy az alábbi írásunkkal – lessünk be egy picit a portugál hétköznapokba is.

Fedezzük fel Portugáliát!

Portugáliáról Cristiano Ronaldo, a mindenütt jelen lévő majolikák és a parafa juthat eszünkbe elsőként. Az egyik legrégebbi európai ország kultúrája évszázadok során alakult ki, amelyben jelentős szerepet játszott az óceán meghódítása és a földrajzi felfedezések kora. A portugálok kitűnő konyhájában kiemelt szerepet kap a tojássárga – de vajon miért?

A Bright Side segítségével erre is fény derül. 

Mindkét szülő otthon marad az újszülöttel

Portugalia Furcsasagok 1

Portugáliában nem csak az anyák mehetnek gyesre, hanem az apák részére is bevezettek egy kötelező húsznapos szabadságot. Az újdonsült apuka a gyermek születése utáni első hat hétben veheti ki az extra napokat egyben vagy részletekben. A törvény szerint a szülés utáni első öt napban is kötelező otthon maradnia az apának.

A munkatársak alkalom nélkül is meg szokták ajándékozni egymást

Portugalia Furcsasagok 2

Portugáliában nem megvesztegetésként tekintenek arra, ha a kollégák indok nélkül megajándékozzák egymást, hanem így fejezik ki a tiszteletüket egymás iránt. Ilyenkor általában könyvet, italt, nyakkendőt, sálat adnak ajándékba a munkatársak. A meglepetést nem illik visszautasítani, és szintén nem való elpasszolni másnak, amit kaptunk.

A vécépapír helyett inkább bidét használnak

Portugalia Furcsasagok 3

A portugálok közül sokan felesleges pazarlásnak tartják a vécépapírt, hiszen van bidéjük. 1975-ben ugyanis jogi úton elrendelték, hogy a lakásokba kötelező bidét beépíteni.

Tilos az óceánba pisilni

Portugalia Furcsasagok 4

Az egyik legfurcsább európai törvény, hogy Portugáliában tilos belevizelni az óceánba, különben letartóztatják az embert. Más kérdés, hogy a portugál hatóság hogyan szerez érvényt ennek a rendelkezésnek.

A saudade érzése

Portugalia Furcsasagok 5

A „saudade” szót nem lehet igazán pontosan lefordítani egyetlen nyelvre sem, pedig a portugál néplélek egyik alappilléréről van szó. Gyakran nosztalgiának fordítják, pedig nem egészen ugyanaz. Inkább mély vágyakozásnak mondhatnánk, egy személy, hely, tárgy vagy egy elmulasztott lehetőség után. Tehát mindenképpen olyasmi után sóvárgunk, ami éppen nincs jelen a valós életünkben. Meglehet, hogy a földrajzi felfedezések korában használták először ezt a szót, amikor a portugál hajósok sokáig távol maradtak a szárazföldtől.

Este 8 előtt nem vacsoráznak

Portugalia Furcsasagok 6

A portugálok későn szoktak vacsorázni, általában este 8 és 10 óra között. Az éttermek is eszerint, este 7-kor nyitnak és akkor még többnyire üresek.

A legtöbb portugál édesség alapja a tojássárgája

Portugalia Furcsasagok 7

Számos portugál desszerthez használják a tojássárgáját, például a fánk tésztájához, krémekhez vagy csak egyszerűen cukorral összekeverve fogyasztják. Régen a különféle italokat derítették a tojásfehérjével, így kötötték meg a nemkívánatos szennyeződéseket. Mivel rengeteg tojássárgája maradt meg feleslegben, a sárgáját sem akarták elpazarolni, így született a rengeteg különböző édességrecept.

Nem szeretik, ha az utcán esznek az emberek

Portugalia Furcsasagok 8

A helyiek megszólják azokat, akik az utcán séta közben esznek. Portugáliában minden étkezés rituálé, amely során nyugodtan, ülve kell elfogyasztani az ételt. Természetesen Portugáliában is léteznek utcai árusok, de mindig találunk a pult mellett néhány asztalt és széket, ahol kényelmesen eszegethetünk.

Itt található a legszebb McDonald’s étterem

Portugalia Furcsasagok 9

A turisták értékelése alapján Portóban, egy régi épületben található a népszerű gyorsétteremlánc legszebb egysége. Az art deco stílusú belső teret kristálycsillárok, domborművek és színes ólomüvegek teszik hangulatossá.

Karácsony táján könnyen megcsúszhatunk egy banánhéjon

Portugalia Furcsasagok 10

Szentestén Braga városában többezer helyi és turista gyűlik össze, hogy a bananeiro elnevezésű hagyományőrző ünnepség keretében banánevéssel és italozással köszöntsék karácsony érkezését.

Sajnos, Portugáliának nem csak a barátságos arcát ismerhetjük. Jose Ferreira a lisszaboni nyomornegyedben készült fotósorozatáról szóló cikkünket itt  tudod elolvasni.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.